Sügis kestab veel: Kaali järv ajab üle ja Soomaal uputab

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaali kraatrijärves on erakordne kõrgvesi.
Kaali kraatrijärves on erakordne kõrgvesi. Foto: Alver Sagur

Olgugi, et kalendrileheküljel on ees juba jõulukuu, pole sellest aru saanud veel ilmataat ning mitmel pool Eestis on veetase erakordselt kõrge.

Näiteks on Saaremaal asuv Kaali kraatrijärve veetase praeguse aastaaja kohta erakordselt kõrge, ulatudes juba üle viie meetri, kirjutab Saarte Hääl. Piirkonna arendaja Alver Sagur rääkis lehele, et ei ole detsembri alguses kunagi taolist veetaset näinud. «Tavaliselt on selline veetase kevadel, kui lumi on ära sulanud,» selgitas ta.

Saguril on kraatri nõlval oma mõõtepunktid maha märgitud, mille põhjal ta veesügavust arvestada oskab. Viimati vaadatu kohaselt ulatub vesi järvesilmas juba viie ja poole meetrini.

Kuigi kõik looduse märgid näitavad sügist, on Kaalis täielik kevad, sest suurvesi on vastav.  «Sinilill veel ei õitse,» naeris Alver Sagur.

Seda, et sel aastal on veetase kõrgem kui tavaliselt tõdeb ka Soomaa retkejuht Aivar Ruukel. «Igal aastal see tase nii kõrge ikka ei ole. Tundub, et see ongi üks ujutuste aasta, kus sügisel peaaegu igal kuul ikka korra uputab,» rääkis Ruukel.

Laupäevase seisuga on Soomaa veetase +1,75 meetrit suvisest kokkuleppelisest veetasemest. Septembris tõusis vesi +2,20-ne peale ning oktoobris oli vesi lausa 2,50 meetrit üle madalveetaseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles