Spikker laevakaitsjatele: mis on Eestis nelja aastaga muutunud (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mis on muutunud Eesti elus viimase nelja aastaga, alates 2013. aasta 12. oktoobrist, kui 14 Eesti laevakaitsjad Indias arreteeriti.

Spikker koju naasvatele laevakaitsjatele
Spikker koju naasvatele laevakaitsjatele Foto: Siim Kannus

Meil on uus president

Neli aastat tagasi Eesti Vabariigi presidendi rollis olnud Toomas Hendrik Ilves on jõudnud lahutada Evelin Ilvesest, võtta  uue naise Lätist ja kolida ära Ameerika Ühendriikidesse.  Eesti uus president on Kersti Kaljulaid.

Peaminister Ratas

Eesti viie Euroopa rikkama riigi hulka viia lubanud 2013. aasta valitsusjuht Andrus Ansip on nüüd kõrge-palgaline eurovolinik. Peaministri ametis on vahepeal Eesti Olümpiakomitee presidendiks saada üritanud Jüri Ratas.

Estonian Airi pankrot

Estonian Air on kadunud. Sellest on saanud Poola lennukompanii LOT tiiva all tegutsev Nordica.  

Parlamendis kaks uut erakonda

Parlamendis on kaks uut erakonda: Vabaerakond ja EKRE, kes võttis üle 2013. Aastal ajaloo unustusse vajunud Rahvaliidu koha.

Kõrgem palk

Keskmine kuupalk on 2013. aasta 930 eurolt tõusnud 1242 eurole.

Kallim alkohol

Odava alkoholi maast on saanud kalli alkoholiga maa ja seepärast käib pidev viinaralli Läti vahel – pooleliitrine Saku Originaali õlu maksab 89 sendi asemel nüüd 1.45.

Astmeline tulumaks

144-eurosest tulumaksuvabastusest saab kohe 500 eurot. Koos sellega saabub ka meie maale astmeline tulumaks.

Uued kaubamärgid

Säästumarketi kauplustest on saanud Rimi kauplused. Statoil on nüüd Circle K. Seda, kuidas Circle K hääldatakse, vaata SIIT.

Tarbijate Ühistu kauplustest on saanud Coopi kauplused ja Lukoili tanklate asemel tegutseb Olerex. Lisaks, Eestis tegutsevad H&M riidepoed, kuid kadunud on Seppälä kett.

ERM

Tartu Raadi lennuväljal avati uhke Eesti Rahva Muuseum.

Rongid ja trammid

Edelaraudtee vanad rongid on jäänud unustuste hõlma. Neid võib leida mõnes peatuses tühjana seismas. Nüüd ragisevad raudteedel Elroni oranžid «Partsi porgandid».

Tallinnas sõidavad uued Hispaania trammid ja avatud on trammiliin lennujaama.

NATO väed Eestis

Venemaa annekteeris Ukrainale kuulunud Krimmi ja peab Ida-Ukrainas sõda. Seetõttu on Eestis püsivalt NATO liitlasväed.

Tiiu, Piret, Tõll ja Leiger

Lääne-Eesti saarte vahel sõitnud Leedo parvlaevade asemel vuhavad altkäemaksuga soetatud Tallinna Sadama parvlaevad Tiiu, Piret, Tõll ja Leiger.  

Uued metsaasukad

Seakatk on hävitanud suure osa meie metssigadest ning 2013. Aastal Eestis esimest korda märgatud šaakalist on praeguseks saanud püsiliik.

Talv

Kadunud on lumerikkad talved. Vähemalt pole seda viimasel neljal aastal siinkandis nähtud

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles