Eesti peaminister Jüri Ratas ei pääsenud pärast ELi tippkohtumist kojulennule (15)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Eesti suursaadik Rootsis Merle Pajula pöördus pärast Euroopa Liidu tippkohtumist novembris Göteborgis kriitilise kirjaga nii Rootsi välisministeeriumi kui Göteborgi Landvetteri lennujaama poole põhjusel, et Eesti peaminister Jüri Ratas ei pääsenud kohe kojulennule.

Pajula kirja kohaselt löödi lennujaamas Eesti delegatsiooni nina ees uks kinni ja lennuk tõusis õhku ilma Rataseta, edastab gp.se.

Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Eesti suursaadiku Pajula teatel oli Ratasel kiire Tallinnasse, kuna teda ootas seal uus kohtumine. Saadik nägi ta oma silmaga, kuidas mitme teise riigi delegatsioonid pääsesid kohe oma lendudele, kuid Eesti delegatsioon suunati lennujaama VIP ruumi ootama.

Rootsi Göteborgi Landvetteri lennujaam
Rootsi Göteborgi Landvetteri lennujaam Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

«Nii ei saa riigijuhte kohelda. Kogu Göteborgi kohtumine oli ideaalselt korraldatud, kuid Tallinnasse tagasilennuga tekkis korraldamatusest probleem,» lisas eestlannast suursaadik.

Pajula sõnul ootab ta selgitust nii Landvetteri lennujaamalt, operaatorfirmalt Swedavia kui kaptenilt, kes juhtis lennukit, millega Eesti delegatsioon eesotsas Jüri Ratasega pidi koju lendama.

Eesti suursaadik sai teada, et eestlaste mahajätmisotsuse taga oli lennuki kapten isiklikult, kuid tema nime ei avaldatud. Pajula arvates on tegemist äärmusliku ebaviisakusega.

Ratas ja ta kaaskond pääsesid lõpuks teisele lennule, kuid see saabus Tallinnasse nii hilja, et Eesti peaminister ei jõudnud kohtumisele.

Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

«Rootsi pool käitus lugupidamatult, kuna ei informeerinud Eesti saatkonda ega delegatsioone reisplaanide muudatusest ega andnud selgitusi,» nentis Pajula.

Göteborgi Landvetteri lennujaama juht Charlotte Ljunggren sõnas meediale, et juhtunut uuritakse koostöös Swedaviaga.

«Saime välisministeeriumilt kirja, mille kohaselt Eesti delegatsioon ei ole meie lennujaama töö ega reisijate kohtlemisega rahul. Võtame kriitika arvesse ja üritame end parandada. ELi kohtumine oli suur, sellel osales palju delegatsioone ning oli palju organiseerijaid. Analüüsime, mis läks korda ja mida saame paremini teha. Probleem sai alguse kommunikatsiooniveast,» selgitas Göteborgi lennujaama juht Ljunggren.

17. novembril Rootsis Göteborgis aset leidnud ELi tippkohtumisel olid teemadeks tööhõive ja majanduskasv.

Eesti peaminister Ratas kirjutas ELi eesistujana 28 liikmesriigi nimel alla Euroopa sotsiaalõiguste samba loomisele. Selle eesmärgiks on luua kodanikele parem juurdepääs tööturule, õiglasemad töötingimused ja sotsiaalkaitse.

Jüri Ratas Göteborgis ELi tippkohtumisel
Jüri Ratas Göteborgis ELi tippkohtumisel Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles