Tallinna Sadama kohtuprotsessi eelistungi aeg sai paika (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonilise valve alla lubatud Tallinna Sadama eksjuht Allan Kiil arestimajast lahkumas 2016. aasta alguses.
Elektroonilise valve alla lubatud Tallinna Sadama eksjuht Allan Kiil arestimajast lahkumas 2016. aasta alguses. Foto: Tairo Lutter

Miljonite eurode altkäemaksu võtmises süüdistatud Tallinna Sadama endiste juhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kohtuprotsessi esimene eelistung toimub Harju maakohtu kava järgi tuleva aasta 13. veebruaril.

Kohtukava järgi on süüdistuse saanud järgmised isikud: Tõnis Pohla, Üllar Raad, Eno Saar, Jan Paszkowski, Martin Paide, Allan Kiil, Valdo Õunap, Sven Honga, Toivo Promm ja Ain Kaljurand. Seega kokku kümme isikut.

Lisaks on süüdistuse saanud kaks juriidilist isikut: Keskkonnahoolduse OÜd ja aktsiaseltsi HTG Invest süüdistatakse altkäemaksu andmises.

Riigiprokuratuur heidab tänavu septembris esitatud süüdistuse järgi Tallinna Sadama eksjuhtidele ette kümne aasta vältel suures ulatuses altkäemaksu võtmist ning rahapesu. Süüdistuse järgi nõustusid Allan Kiil ja Ain Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõttelt selle eest, et nende lepingulised suhted ASiga Tallinna Sadam sujuksid võimalikult soodsalt.

Kümne aasta jooksul nõustusid Kiil ja Kaljurand nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu 4 miljoni euro ulatuses, Kiil üle kolme ja poole miljoni euro ning Kaljurand ligi 400 000 eurot. Sellest suurima osa, ligikaudu 3 miljonit eurot, moodustas Kiilile Türgi ja Poola laevatehaste esindajatelt lubatud altkäemaks selle eest, et nad saaksid ASi Tallinna Sadam tütarettevõtte TS Laevadega sõlmida praamide müügilepingut.

Kümme ettevõtjat

Tallinna Sadama endist hooldusosakonna juhatajat Martin Paidet süüdistatakse üle 40 000 euro võtmises altkäemaksuna.

Koristusärimeest Sven Hongat süüdistatakse altkäemaksu andmises. Paldiskis edukalt äri ajanud logistikaärimehi Tõnis Pohlat ja Üllar Raadi süüdistatakse altkäemaksu andmises suures ulatuses ja grupi poolt.

Gdanskis asuva laevatehase Remontowa Shipbuilding juhatuse liige ja kommertsdirektor Jan Paszkowski sai süüdistuse suures ulatuses altkäemaksu andmises.

Kiili naabrimeest ja uurimise järgi rahade liikumisega seotud olnud ettevõtjat Toivo Prommi süüdistatakse samuti altkäemaksu võtmises vähemalt teist korda ning suures ulatuses ja grupi poolt.

Altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises süüdistatakse avalikkuse jaoks vähem tuntud ASi HTG Partner juhatuse esimeest Valdo Õunapit. Äriregistris on tema ettevõtte tegevusalaks märgitud «tollimaaklerite tegevus».

Altkäemaksu andmises on süüdistuse saanud ka Tallinki tütarfirma HTG Investi endine juhatuse liige Eno Saar.

Eesti kõigi aegade suurima altkäemaksuafääri uurimist alustati 2015. aastal, Kiil ja Kaljurand peeti kinni sama aasta augustis. Mehed vabastati järgmise aasta algul elektroonilise valve alla.

Samal ajal ootab Allan Kiil peagi saabuvat riigikohtu otsust. Tallinna ringkonnakohus otsustas, et AS Tallinna Sadam peab maksma oma endisele, praegu altkäemaksu võtmises süüdistatud juhile 25 000 eurot hüvitist, nagu leidis ka tänavu jaanuaris Harju maakohus.

Nõude aluseks oli Kiili ja Tallinna Sadama vahel juhatuse liikme lepingus märgitud kokkulepe, mille järgi oli Kiilil keelatud 12 kuu jooksul pärast lepingu lõppemist töötada või osutada Tallinna Sadama konkurentidele teenuseid. Selle eest nägi leping Kiilile ette hüvitise maksmist ühe aasta jooksul, kuid Tallinna Sadam seda ei teinud.

Allan Kiil on vahepeal saanud ka Tallinna linna palgale, töötades nüüd Sõle spordikeskuse areenimeistrina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles