Peaminister hakkas Vikerraadios Simsoni küsimuses vassima (31)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Postimees kirjutas laupäeval, et aasta eest suruti Kadri Simsoni juuresolekul koalitsioonileppesse abiraha, mida maksti tema elukaaslase Teet Soormiga seotud ettevõtetele, ent peaminister Jüri Ratas väitis täna Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et Simson maaelu plokis ei osalenud. 

Keskerakond nõudis seakasvatajatele koalitsioonileppes viit miljonit eurot, vaidluste tulemusena lepiti lõpuks kahega. Kui selgus majandusminister Kadri Simsoni võimalik huvide konflikt selle kokkuleppega seoses, väidab Keskerakond, et arutelu vedas neil läbirääkimistel peamiselt Siret Kotka-Repinski. «Jah, nii see oli. Kadri oli sel teemal nende läbirääkimiste juures lihtsalt erakonna ühe liidrina,» ütles Kotka-Repinski. Ka mitu teist inimest on Postimehele kinnitanud, et Simson osales seakasvatajatega seotud kõnelustel. Sellegipoolest väidab Jüri Ratas, et temale teadaolevalt Simson seal ei osalenud.

Taavi Eilat: Kas te peate seda poliitiliselt heaks tavaks, et üks koalitsiooni moodustajatest tegeleb sellele valdkonnale raha kauplemisega, mille kasusaajate ringi kuulub tema elukaaslane. Pean silmas tõusigade toetust, mida praegune valitsus sigade arvu pealt maksab. Kas Kadri Simson osales teie mäletamist mööda seakasvatajaid puudutanud koalitsioonikõneluste voorus?

Jüri Ratas: Kadri Simson osales loomulikult nende koalitsioonikõneluste voorus. Maaelu plokis minu meelest Kadri Simson ei olnud, aga see ei mängi üldse praegu rolli. Ja väga hea küsimus, vaatame siis seda sigade arvu Eestis. Me näeme seda, et kui võtame enne seda kriisi sigade arvu Eestis, siis see oli kuskil 380 000 siga, näiteks 2014. aasta kolmandas kvartalis. Tänu kriisile sigade arv drastiliselt langes ja 2016. aasta esimeses kvartalis oli Eestis sigu 100 000 vähem ehk 272 000 siga. Loomulikult, see oli väga suur kaotus. Küsimus oli selles, et mida teha, kas sellesse sektorisse toetust anda. Ja 2016, kui valitsus alustas ja me ütlesime, et jah, me anname tulenevalt Aafrika seakatkule tõuaretustoetust kaks miljonit eurot, siis me näeme seda, et 2016. neljas kvartal, kui see oli seisus umbes 265 000 siga Eestis, on see tänaseks, 2017. aasta teiseks kvartaliks tõusnud 287 000 seani, nii et faktid räägivad iseenda eest, igal juhul see toetus aitas kaasa. 

Taavi Eilat: Aga kas te peate heaks tavaks, et Kadri Simson osales seal läbirääkimistel, kus tema...

Mirko Ojakivi: Te ütlesite, et ei osalenud, aga Postimees kirjutas, et osales. Üks kahest eksib.

Jüri Ratas: Ma vaatan välja, kes oli meie maaelutoimkonna töörühma liige. Minu meelest kindlasti olin seal mina, seal oli toona Siret Kotka, aga tuleb vaadata, kes seal veel olid. Aga Kadri Simson andis sellele koalitsioonilepingule oma heakskiidu, nagu minagi andsin sellele heakskiidu. Selles mõttes ei tasu siin kuskile peitu pugeda ja me ei poegi peitu. Ma arvan, et see on olnud õige samm ja need faktid, mis ma tõin, räägivad ju enda eest. 

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles