Kired linnavolikogus: Taavi Aasa sõnul võivad Lenk ja Ummelas edaspidigi karistamatult Ukrainat mõnitada (32)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Taavi Aas.
Linnapea Taavi Aas. Foto: Sander Ilvest

Linnavolikogu arutas lisaeelarve teise lugemise käigus hoopis Tallinna TV saatejuhtide reljeefseid avaldusi Ukraina teemal ning telekanalile eraldatud raha sihtotstarvet.

«Lisaeelarve teiseks lugemiseks ei laekunud ühtegi muudatusettepanekut. Usun, et see on hea märk, palun teid teine lugemine lõpetada,» ütles linnapea Taavi Aas volikogu kõnepuldist. Aga lootus, et lisaeelarve teine lugemine läheb libedalt, osutus asjatuks. Otsa tegi lahti sotsiaaldemokraadist revisjonikomisjoni esimees Helve Särgava.

«Kas tänaseks olete juba kursis, milleks kasutab Tallinna Televisioon 84 000 eurot, mida lisaeelarvega taotletakse?» küsis Särgava.

«Ma jään enda juurde, et see on nii programmi mahu kui ka selle sisu parandamiseks. Tallinna TVsse lisanduvad töökohad on seotud nii programmi mahu kui ka sisuga,» vastas Aas.

«Mulle jäi nüüd arusaamatuks, et kui me eelmisel istungil rääkisime ainult programmist, siis täna räägitakse mingitest töökohtadest, mis Tallinna TVs selle 84 000 euro eest luuakse,» küsis sotsiaaldemokraat Rainer Vakra.

«Kõik töökohad, mis on loodud Tallinna Televisioonis, on seotud programmi tootmisega. Seega ka kõik lisatöökohad, mis on loodud või luuakse, on eelkõige seotud programmi tootmise ja parendamisega,» selgitas Aas.

«Võetakse tööle arhivaar, jurist ja personalitöötaja. Kuidas need ametikohad TTV programmi paremaks muudavad,» tahtis Vakra teada. Aas nõustus, et arhivaar pildi kvaliteeti ei paranda, aga töö seisukohalt on ta ikka vajalik.

«Minu seisukoht on see, et Tallinna Televisioon on päris palju muutunud, ma olen päris kindel, et ta on muutunud palju tasakaalustatumaks. Kutsun üles kõiki volinikke mistahes fraktsioonist ja erakonnast kasutama võimalust TTVs esineda. See aitab kaasa sellele, et TTV oleks enam tasakaalustatud,» lausus Aas.

«Kuidas on võimalik, et te tulete linnavolikogu ette ega tea, kas eelarveraha kulub programmi parandamisele või inimeste palkamisele. Kas te eelmisel istungil valetasite või te lihtsalt ei saa linna juhtimisega hakkama?» tahtis teada sotsiaaldemokraat Jaak Juske.

«Jään endiselt selle juurde, et inimeste palkamine on seotud nii programmi parandamise kui ka rohkendamisega,» vastas Aas.

«Kuidas te kommenteerite täna meediasse paiskunud Heimar Lengi tsitaati saatest Meedia Keskpunkt, et Ukraina on värdriik. Kuidas te põhjendate Tallinna Televisioonile raha eraldamist sellise kajastuse puhul?» küsis Heidi Purga.

«Ma ei pea olema kõigega nõus, mida ühes või teises meediakanalis räägitakse. Inimeste arvamused on erinevad ja ma jään selle juurde, et ei pea kõike tsenseerima, mida ühes või teises saates räägitakse. Meil on vaba riik, inimestel on vaba arvamise õigus. Mina nii ei arva,» vastas Aas.

«Me mäletame fakti, kus Tallinna linn ja vist ka meie peaminister pidid vabandama soomlaste ees. Kas teie linnapeana vabandate selle eest, mis toimus TTVs Ukraina suunal, mida ütlesid teie erakonnakaaslased,» küsis reformierakondlane Kristen Michal.

«Ma jään selle juurde, et inimestel on õigus oma arvamust avaldada. Mina selle arvamusega nõus ei ole. Aga ma ei pea ka vajalikuks kellegi arvamust tsenseerima ja karistama selle eest, et ta oma arvamust on avaldanud,» vastas Aas.

«Minu meelest te ajate meile TTV ning ukrainlaste ja Ukraina riigi solvamise teemal udu. Te olete linnapea ja see on linnaeelarvest rahastatav nähtus, mille eetris teatatakse, et Ukraina, mida Eesti on toetanud miljonite eurodega, on värdriik. Kas te tõepoolest ei pea vajalikuks sellise asja eest vabandada?» küsis Keit Pentus-Rosimannus.

«Kui te väidate, et TTV on tõepoolest päristelevisioon, siis miks on nii, et uuenenud Keskerakond ostab propagandaaega Eesti-vaenulikust PBKst? Miks mitte teha seda propagandat TTVs?» küsis EKRE liige Urmas Reitelmann.

«Esiteks pole PBK näol tegu propagandaga ja teiseks tuleb inimestele anda infot nende kanalite kaudu, mida nad jälgivad. See on ka kõige kulumõistlikum,» selgitas Aas.

«Kas Mart Ummelas, kes maksumaksja raha eest ülal peetavas televisioonis ütles, et Ukraina on värdriik, on Tallinna maksumaksjate palgal?» küsis Pentus-Rosimannus uuesti.

«Kaudselt, kuna TTVd rahastatakse Tallinna linnaeelarvest,» vastas Aas.

«Teie vastuseid on piinlik kuulata, aga ma küsin edasi. Miks te jagate infot Venemaa telekanalite kaudu? Tehke TTVs ise venekeelseid saateid, kui te arvate, et teist muidu aru ei saada!» soovita Ivi Eenmaa.

Aas kinnitas, et tema teada pole PBK Eesti riigile vaenulike kanalite nimekirjas. «Mina soovitaksin seda ka Eesti riigil kasutada, et edastada vaatajateni oma sõnumit.»

Priidu Pärna meenutas, et TTV ei sarnane avalik-õigusliku rahvusringhäälinguga, vaid on linna ettevõte, mille puhul linnapeal peaks olema otsustusõigus. «Kui te ei saa Heimar Lengi öeldu eest vabandada ega karistada, siis kas te saate tagada, et Lenk enam selle linnaettevõtte eetrisse ei pääse?» tahtis Pärna teda.

«Kõik, mis puudutab programmi sisulist poolt, on kanali nõukoja otsustada. Ma ei pea õigeks, et TTV nõukogu kui ettevõtte juhtorgan hakkaks tegelema programmi sisulise poolega,» kinnitas Aas lõpetuseks.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles