Laevakaitsja: meie vabanemise taga võis olla salajane tehing (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsja Dmitri Pappel Postimehe stuudios.
Laevakaitsja Dmitri Pappel Postimehe stuudios. Foto: Pm

Eesti laevakaitsjate India vanglast vabanemise ning kiire kodumaale naasmise taga võib olla kulissidetagune tehing, arvab üks laevakaitsjatest Dmitri Pappel.

Neliteist Eesti laevakaitsjat, kes viibisid olude sunnil Indias neli aastat ning sellest pool vanglas, on taas koos meiega. Kaks päeva pärast meeste naasmist kodumaale arutasid Dmitri Pappel ning Rus.Postimehe ajakirjanikud Jelena Poverina ja Irina Kablukova, mis vahepeal toimus.

Küsimusele, millest on tingitud laevakaitsjate ootamatu vabastamine ning kiire tagasisõit Eestisse, avaldas Irina Kablukova arvamust, et ilmselt toimusid tõsised poliitilised kõnelused, mille sisu ei saa me kunagi teada.

«Nädalaga said lahenduse küsimused, milles ei suudetud edasi liikuda aastaid. Oli näha, et poisid mitte lihtsalt ei sõida Indiast ära: nad evakueeritakse. Sealjuures kõik oli vaja teha väga kiiresti, kuni poliitilised tuuled ei muutu,» märkis Kablukova.

Dmitri Pappel nõustus sellega ning avaldas samuti veendumust, et tema ja ülejäänud laevakaitsjad vabastati salajase tehingu tulemusena, mille käigus India võimud osutasid kellelegi teene. «Kui jälgida kogu sündmuste kronoloogiat, siis lahendus oli tõesti väga kiire,» sõnas Pappel.

Mis sundis aga laevakaitsjaid Eesti välisministeeriumi soovitusi eirama ning India kohtule apellatsiooni esitama? Pappeli sõnul ei saanud laevakaitsjad riikidevahelisele kinnipeetavate vahetuse lepingule tugineda, kuna see eeldas süü tunnistamist. «Meie ei tahtnud seda teha,» rõhutas ta.

Küsimusele, kas laevakaitsjad kavatsevad India võimudelt kompensatsiooni nõuda, vastas Pappel, et laevakaitsjate töölepingu kohaselt lõpeb see laevakaitsjate koju naasmisel. «Mis puutub kompensatsiooni nõudmisesse India võimudelt, siis sellest on veel vara rääkida. Elame-näeme,» ütles Pappel.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles