Video ja galerii: Tallinna südalinna tuleb miljoniline soomlastele pühendatud monument

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olümpiasangar Allar Levandi tutvustab koos ettevõtjatest ja avaliku elu tegelastest mõttekaaslastega Tallinna südalinna Soome riigi 100. aastapäeva puhul rajatava monumendi ideed. Postimees tegi üritusest otseülekande.

Eesti ja Soome riigi 100. aastapäeva puhul valmiv monument avatakse hiljemalt aasta pärast.

Idee Tallinna südalinna Eesti ja Soome vahelist sõprust tähistav monument rajada tuli 1988. aastal Calgary Olümpial pronksi võitnud Allar Levandil. 

Levandi sõnul on igaühel kindlasti oma lugu, mille eest ta tahaks Soome rahvast kas või aastakümneid hiljem tänada.

«Kas või Albertville 1992. aasta olümpia, kui olime palja tagumikuga ja soomlased aitasid meil leida toetajaid, et riided selga saaks,» ütles Levandi

Projekti tutvustusele tuli kohale ka Soome suursaadik Kirsti Narinen, kes avaldas siirast heameelt, et eestlased suhet Soomega niivõrd oluliseks peavad. «Ega soomlaste arusaam meie kahe riigi vahelisest suhtest nii palju ei erinegi. Soomlased käivad Eestis eelkõige puhkamas. See suhe Eestiga on selline heaolu ja mõnus tunne,» ütles Narinen.

Kogu projekt läheb Levandi sõnul maksma alla miljoni euro. «Ega sellised asjad maksavadki korralikult,» ütles ta. Lisaks Levandile on monumendi rajamist nõu ja jõuga toetamas veel kolm meest: advokaadibüroo Sorainen asutaja Ako Sorainen, AS Infotark (Büroomaailm) tegevdirektor Jüri Ross ja suurärimees Urmas Sõõrumaa. 

Oma idee esitasid konkurssile mitmed Eesti tuntud skulptorid: Kalle Pruuden, Gea Sibola Hansen, Hannes Starkopf, Tauno Kangro, Mati Karmin ja Tiiu Kirsipuu. Esitatud tööd olid väga erinäolised ja nendega saab lähemalt tutvuda ja lemmikule hääle anda SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles