Video: mida rääkisid Eesti noored 25 aastat tagasi Vene televisioonis? (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestit Kesktelevisooni saates esindanud noored.
Eestit Kesktelevisooni saates esindanud noored. Foto: facebook.com

Filmitegijate otsivad taga 25 aastat tagasi Venemaal Kesktelevisioonis rahvusküsimust lahanud saates osalenud Eesti noori, kes rääkisid oma rahvusest ja sellest, kuidas välismaal viibides tuleb arvestada kohalike kommetega.

Filmitegijad Jaak Kilmi ja Andres Keil esitasid eile sotsiaalmeedias üleskutse, et kui keegi tunneb ära teleajakirjaniku Vladimir Posneri saates osalenud noored, sellest neile teada andma.

Jaak Kilmi postitas ka kõnealuse saate salvestise. Kuigi Kilmi postituses on öeldud, et saade on salvestatud 1991. aastal, on Youtube’i videokeskkonnas saate salvestuse ajaks märgitud aasta 1992.

Kindlasti toimus saade pärast Nõukogude Liidu lagunemist ja Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) loomist, kuna saates räägitakse elust iseseisvunud liiduvabariikides ja mainitakse ka SRÜd. SRÜ loodi ametlikult 1991. aasta 8. detsembril.

Eestist pärit tüdruk saab sõna, kui saade on kestnud 35 minutit ja 52 sekundit.

Tüdruk rääkis, et ta on pärit Eestist ja leiab, et iga inimene peab ise otsustama, millisest rahvusest ta on.

«Näete, siin on mu õde. Meie peres on isa venelane ja ema eestlanna. Minule meeldib eesti kultuur ja ma tahan olla eestlane, aga mu õde soovib olla venelane. Ma arvan, et iga inimene peab ise valima, mis rahvusest ta on ja mitte keegi ei saa talle seda ette öelda,» rääkis Eestist pärit tüdruk.

Eestlasest noormees saab saates sõna, kui algusest on möödunud 49 minutit ja 55 sekundit. Tegemist on kindlast eesti rahvusest noormehega, kuna tema eesti aktsent on selgelt äratuntav.

«Ma tahtsin öelda seda, et kui sa sõidad teise riiki, siis sa pead teadma, et sa oled oma rahva esindaja. Sa pead teadma, millised on sealsed traditsioonid, mis on seal normaalne ja mis mitte. Tuleb meeles pidada, mina olen eestlane ja ma ei tohi oma rahvale häbi teha. Ma teen kõik selleks, et mitte häbistada teisi eestlasi, kes sõidavad Venemaale,» rääkis noormees.

«See oli väga arusaadav mõte,» ütles saatejuht Vladimir Posner kommentaariks eestlase sõnadele.

Teleajakirjanik Vladimir Posner kutsus 25 aastat tagasi Kesktelevisiooni stuudiosse kokku noored inimesed kõikidest liiduvabariikidest ja uuris neilt, kas elada koos või lahus ühisest perest.

Sellest kohtumisest sündis saade «Oни готовы жить иначе» («Nad on valmis teisiti elama»), kirjutab filmimees Jaak Kilmi oma postituses. Eestit esindasid toona kaks õde ja üks noormees. «Nüüd teevad me Läti sõbrad filmi sellest seltskonnast 30 aastat hiljem. Aga leida pole õnnestunud õekesi ja noorsandi,» kirjutas Kilmi. Filmitegijad soovivad toonaseid osalejad kindlasti üles leida ja paluvad selleks abi.

Kui keegi tunneb ära, kes olid toona ENSV esindajad, siis palutakse sellest teada anda ka Jaak Kilmile või Andres Keilile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles