Vaher: uppumissurmade vähendamiseks käivitus laiaulatuslik ennetusprogramm

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Siseminister Ken-Marti Vaheri kinnitusel on uppumissurmade vähendamiseks käivitatud laiaulatuslik teavitus- ja ennetusprogramm.

«Selle eesmärgiks on loomulikult see, et teadvustada isikutele, kes lähevad meeldivalt aega veetma eelkõige veekogude äärde, et ärge minge napsuse peaga vette, ärge minge napsuse peaga ujuma,» selgitas Vaher vastuseks sotsiaaldemokraat Andres Anvelti küsimusele, kas siseministeeriumil on olemas ka mingisugune kava selleks, kuidas suvele vastu minna ja Eesti elanike uppumist vähendada.

«2010. aasta oli traagiline, sest uppumissurmasid oli 2009. aastaga ja ka varasemate aastatega võrreldes kahetsusväärselt palju. Selle aasta algus on alanud siin paremini. Tänaseks hetkeks on uppunuid vähem kui 2010. aasta samaks hetkeks ehk siis 8 isikut versus 12 isikut 2010. aastal.»

«Väga suur hulk uppumissurmadest 2010. aastal toimusid kahjuks alkoholijoobes. Ja siin on tegelikult oluline osa loomulikult ligimestel ehk siis nendel seltskondadel, nendel inimestel, kes lähevad vaba aega veetma, eelkõige suvekuudel, varajastel kevadkuudel nagu näiteks täna või järgmised nädalad, et oldaks tähelepanelikumad, et väldidaks veekogusid eesmärgiga mitte hinnata üle oma võimeid. Loomulikult puudutab see teavitus ka õppetööd koolides, alaealiste noorte seas,» selgitas Vaher.

«Päästeamet ja siseministeerium on tõesti suunanud siia ka sisemisi ressursse selleks, et inimeste teavitust-teadlikkust oluliselt tõsta ja loomulikult ka valmisolekut olla vabatahtlikel valmis, kui tekivad sellised intsidendid, mida oleks võimalik ära hoida,» rääkis siseminister.

«Kiirreageerimisega, eelkõige, mis puudutab uppumissurmasid, praegu lähimate kuudega tegeleb päästeamet kogu aeg. Valmistub selleks konkreetseks hooajaks, kus uppumissurmasid võib tulla rohkem ette,» kinnitas Ken-Marti Vaher.

«Ja nagu ma ütlesin, alkoholijoove on üks märkimisväärne osa, mis toob kaasa selle, et inimesed hindavad oma võimeid üle, lähevad vette ja upuvad ära. Nii see toimubki. Nüüd on küsimus, kuidas me saaksime seda kõike ennetada, inimeste teadlikkust suurendada ja loomulikult natukene koputada nende südametunnistusele, kes on selliste isikutega ühes seltskonnas,» sõnas minister Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles