Välismaalaste sisserände piirarv järgmisel aastal veidi väheneb

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvrid
Kohvrid Foto: SCANPIX

Valitsus kehtestab oma korraldusega 2018. aasta välismaalaste sisserännu piirarvuks 1315 inimest, ilmneb eelnõust.

Välismaalaste seaduse (VMS) kohaselt ei tohi sisserände piirarv ületada aastas 0,1% Eesti alalisest elanikkonnast. «Kuna tähtajaliste elamislubade taotluste ja lubade andmise otsuste arv on alates 2014. aastast tõusnud, on põhjendatud kehtestada 2018. aasta sisserände piirarv lubatud maksimummääras,» märgitakse eelnõu seletuskirjas.

VMS-i järgi kuuluvad sisserände piirarvu arvestusse töötamiseks, ettevõtluseks ning välislepingu alusel antavad tähtajalised elamisload. Sisserände piirarvu alla ei kuulu Euroopa Liidu (edaspidi EL) liikmesriigi, Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigi ega Šveitsi Konföderatsiooni kodanikud, sest nende Eestisse saabumist, Eestis viibimist, töötamist ja Eestist lahkumist reguleerib Euroopa Liidu kodaniku seadus.

Samuti ei kohaldata tähtajaliste elamislubade korral sisserände piirarvu abikaasa ja lähedase sugulase juurde kolimiseks, Eestis õppimiseks ja teadustöö tegemiseks, Ameerika Ühendriikide ja Jaapani kodanikele ja välismaalastele, kellele antakse elamisluba töötamiseks õppejõuna Eestis õigusaktidega kehtestatud nõuetele vastavas õppeasutuses, ega välismaalasi, kellele antakse elamisluba püsivalt Eestisse elama asumiseks.

Välismaalaste seaduse 18. jaanuaril 2017. aastal jõustunud muudatuse tulemusena ei arvestata sisserände piirarvu alla ka välismaalasi, kellele antakse tähtajaline elamisluba töötamiseks infoja kommunikatsioonitehnoloogia erialasel ametikohal, töötamiseks iduettevõttes või ettevõtluseks seoses iduettevõtlusega.

Samuti ei arvestata piirarvu alla välismaalasi, kellele antakse tähtajaline elamisluba ettevõtluseks suurinvestorina. Sisserände piirarv ei puuduta rahvusvahelise kaitse taotlejaid ega Euroopa rändekava alusel Eestisse ümberpaigutatavaid kaitset vajavaid inimesi.

Siseministeerium teeb ettepaneku kehtestada 2018. aasta sisserände piirarvuks 1315 isikut.

Tänavune sisserände piirarv on 1317 välismaalast, mis täitus juba augustis.

Tänavu juulis allkirjastas siseminister Andres Anvelt käskkirja, millega moodustati töörühm, mis arutab sisserände piirarvuga seotud regulatsiooni muutmise ettepanekuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles