Ratas lubas vabandada iga kord, kui Ukrainat värdriigiks nimetatakse (26)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas riigikogus.
Jüri Ratas riigikogus. Foto: Georg Kõrre / Postimees

Riigikogu infotunnis opositsioonisaadiku Keit Pentus-Rosimannuse (RE) küsimusele vastates ütles peaminister Jüri Ratas (KE), et ta palub vabandust igaühe ütluse eest, kes on nimetatud Ukrainat värdriigiks.

Reformierakonna fraktsiooni liige Pentus-Rosimannus pöördus peaministri poole küsimusega, kus kirjeldas, et Eestis on tekkinud kaks välispoliitilist liini. On üks liin, mida esindavad ja ajavad diplomaadid, ja on teine liin, kus Keskerakonna rohkem ja vähem juhtivad tegelased esitavad erinevates kanalites Putini režiimile meelepäraseid seisukohti.

Viimane näide sellest oli Tallinna Televisiooni saade «Meedia Keskpunkt», kus peaministri partei esindaja (saatejuht Mart Ummelas – toim) nimetas maksumaksja raha eest levitatavas saates Venemaa agressiooni käes kannatavat ja sõdivat Ukrainat värdriigiks. «Ma arvan, et see ei ole mitte ainult vastuolus, totaalses vastuolus Eesti välispoliitilise liiniga, vaid see on ka erakordselt solvav. Ma pakun teile siin praegu platvormi ja võimalust selle peaministri partei esindajate väljaütlemise pärast vabandust paluda. Palun!» lausus Pentus-Rosimannus.

Oma esimeses vastuses avaldas Ratas riigikogu kõnepuldist head meelt, et Eesti on suutnud hoida kaitse- ja välispoliitikat üle erakondlike piiride ning et need seisukohad on olnud väga tugevalt ühtsed ja selged. Pärast pikemat juttu idapartnerlusest kordas Pentus-Rosimannus oma küsimust.

Peaminister tõdes, et ta ei ole seda saadet näinud. «Ma vabandan iga ütluse eest, kes on nimetanud Ukrainat värdriigiks, et see on vale ütlus, nii nagu ma usun, ka teie vabandate riigikogu liikmena. Ma tõesti ei tea, kes seal saates konkreetselt selle lause välja ütles, punkt üks. Aga loomulikult, see au ei tee, see on halb toon ja selle eest loomulikult vabandust!» lausus Ratas.

Peaminister lisas, et tema arvates selliste teemade üle ei saa üldse naeruvääristamist ja ironiseerimist olla. Ratas lisas, et Eesti seisab vankumatult Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse eest.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles