Eesti toetab küberkuritegevuse vastase platvormi loomist

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Luksemburgis toimunud Euroopa Liidu sise- ja


justiitsministrite kohtumisel toetas Eesti üle-euroopalise platvormi loomist küberkuritegevuse vastases võitluses.


Nõukogu kiitis heaks eelnõu, millega luuakse Euroopa Liidu ühine infoedastuskeskus, mis on mõeldud internetikuritegude eest hoiatamiseks ja koostööks korrakaitseasutuste vahel.



Arvestades internetikeskkonna pidevat arengut, nõuab siseministri sõnul võitlus lasteporno, vaenu ja diskrimineerimist õhutavate veebilehtedega olulist muutust.



«Mõeldes kasvõi hiljuti asetleidnud traagilistele koolitulistamistele, peame küberkuritegude ennetamiseks oluliselt tihendama koostööd kõikide osapoolte vahel ning propageerima turvalise interneti loomise ideed,» ütles Pihl.

Samas rõhutas siseminister, et internetikuritegevuse riiklike platvormide ning üle-euroopalise platvormi loomisega on Euroopa Liit alles pika tee alguses.

«Kuna küberkuritegevusega tuleb võidelda kõigis tema vormides, on tõhusa küberkuritegevuse vastase võitluse eelduseks ühtne terviklahendus kogu küberjulgeolekuspektris,» sõnas
Pihl.

Teise olulise teemana arutas nõukogu Euroopa lennureisijate broneeringuinfosüsteemi (PNR) loomisega seonduvat. Selle teema raames
tegi eesistujariik ülevaate seni toimunud aruteludest ja läbirääkimistest. Töögruppides on ära kuulatud ka Euroopa andmekaitse voliniku, lennuettevõtjate, korrakaitse ekspertide ja Euroopa põhiõiguste ameti esindajad.

«On väga positiivne, et toimunud diskussiooni käigus anti sõna kõigile, keda Euroopa PNR süsteemi loomine puudutab. Nii muutub seadusloome protsess läbipaistvamaks ja paraneb õigusakti kvaliteet,» ütles siseminister Jüri Pihl.

Samuti toimus istungil ministrite diskussioon Euroopa Liidu broneeringuinfosüsteemi geograafilise ulatuse kohta. Otsustati, et liikmesriikidele tuleb luua võimalus PNR süsteemi kasutamiseks ka Euroopa Liidu siseste lendude puhul.

Lisaks arutati nõukogu istungil katastroofide ohjamise alast koostööd Euroopa Liidu liikmesriikide vahel ning uimastikaubanduse vastase võitluse tugevdamist Lääne-Aafrikas.

Siseministrit saatsid Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu istungil siseküsimuste nõunik Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures Kristo Põllu ning siseministeeriumi nõunik Euroopa Liidu alal Ketlin Jaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles