Endine erikooli õpetaja: sellises erikoolis inimeseks ei kasvata (13)

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Viira oma nüüdsel ametipostil töötute koolitajana.
Tiiu Viira oma nüüdsel ametipostil töötute koolitajana. Foto: Kristjan Teedema

Kindlasti on mõni lapsevanem seisnud silmitsi sooviga kirjutada avaldus, et koduseid korraldusi ja reegleid eirav tütar või poeg erikooli võetaks. Kogenud eripedagoog, üle kuue aasta Tapa erikoolis, praeguses Maarjamaa Hariduskolleegiumi Valgejõe õppekeskuses töötanud Tiiu Viira on aga kindel, et vanemad võiksid sellise jõulusooviga äärmiselt ettevaatlikud olla.

Praegu andragoogina (täiskasvanute õpetaja – toim) tegutsev Tiiu Viira töötas üle kuue aasta – 2015. aasta sügiseni – endises Tapa erikoolis, mis tema ajal Maarjamaa Hariduskolleegiumi Valgejõe õppekeskuseks ümber nimetati ja seal peale poiste ka tüdrukuid õpetama-kasvatama, õigemini ümber kasvatama hakati. Viira on aga veendunud, et praegune õppe- ja kasvatustöö erikoolis ei tule kellelegi kasuks. Tema kogemus ütleb, et enamik, lausa 99 protsenti seal olnutest leiab end üsna pea trellide tagant. Nüüd töötute tööharjutuskursusi juhendav Viira on juba mõttes valmis oma endiste õpilastega neil samadel kursustel taaskohtuma, sest suurem osa hakkab peatselt vanglast vabanema.

Tiiu Viira, kolme lapse ema ja kolme lapselapse vanaema, on kaua kaalunud, kas kirjutada oma elukogemustest erikooli õpetajana raamat. Võib-olla kunagi ta seda teebki, aga praegu tahab ta lihtsalt lapsi ja nende vanemaid hoiatada. Tunnustatud psühholoogi Angela Jakobsoni psühholoogilise eneseabi koolituse läbinuna on ta kõike järgnevat kaua eneses hoidnud, ja tundub kohati uskumatu, et see kõik juhtunud nüüdis-Eestis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles