«Arvasin, et mul kistakse rätt peast»: Time'i lugu Süüria põgenike tulekust Eestisse ning lahkumisest Saksamaale (84)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pearätti kandvad mosleminaised. Pilt on illustreeriv.
Pearätti kandvad mosleminaised. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

USA väljaanne Time jälgis aasta jooksul ühe Süüriast pärit perekonna teekonda Kreeka põgenikelaagrist Eestisse, pettumist siinses elus ja siirdumist edasi Saksamaale ning nende mõtteid ja emotsioone.

Kronoloogilise foto- ja videoseeriana üles ehitatud Time'i lugu algab 2016. aasta septembris, kui Kreeka ühes põgenikelaagris viibiva Taimaa ja Mohannadi perekonda sünnib teine laps. Süürlaste unistuseks on elada Saksamaal, kuid kuudepikkuse ootamise järel suunatakse nad kvoodipagulastena Eestisse Põlva linna, kus neile eraldatakse korter.

Tänavu suvel Time’ile intervjuud andnud moslemitest süürlased rääkisid toona, et nad tunnevad Eestis puudust oma usu- ja rahvuskaaslastest, samuti mošeest ja neile harjumuspärastest toitudest. Seetõttu avaldasid pagulased soovi Eestist lahkuda ning sõita Saksamaale.

Seekordses loos kurdab pereema Taimaa, et Põlva korter on räpane ja haiseb ning WCs on leke.

«On väga raske elada selles ühiskonnas, kus sa oled heidik,» iseloomustab Taimaa ajakirjanikule enda seisundit Eestis. Süürlanna sõnul ei tereta kohalikud teda vastu ning abikaasa Mohannadit vaevab teadmatus, millal ta üldse tööd saab.

«See, kuidas nad mind ja mu hijab’i (pearätt – toim) vaatavad… Kui sõidan bussis, siis on mul tunne, et kohe keegi kisub selle minul peast,» kurdab Taimaa.

Tänavu septembris pühkisidki süürlased Eestimaa tolmu jalgadelt. Kuigi bussisõiduks Berliini kulub pagulastel sadu eurosid, kaalub helesinine unistus Saksamaast üles ka teadmise, et nad jäävad ilma nii rahalisest toetusest kui ka korterist.

Kronoloogia lõpeb Saksamaa lääneosas Kuseli põgenikelaagris, kus süürlaste pere tähistab noorema lapse Helni esimest sünnipäeva. «Siin olen ma õnnelikum,» teatab Taimaa.

Time’ile teadaolevalt kaebas Süüria perekond Saksamaal nende suhtes langetatud väljasaatmisotsuse edasi, kuid nende rahalised võimalused õigusteenuste eest tasumiseks on ammendunud. Mohannad töötab põgenikelaagri pesumajas, teenides 80 eurosenti tunnis. Taimaa suurim hirm on aga see, et varsti koputatakse uksele ning neil tuleb Saksamaalt lahkuda.

Loe Time'i lugu siit.

Kommentaarid (84)
Copy
Tagasi üles