Meediaekspert: rahaliselt EPL oluliselt ei kaota

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Leito.
Toomas Leito. Foto: Peeter Langovits

Kuigi Eesti Päevalehe iPadi versioon ning paberlehe uudised veebis on alates tänasest tasulised ja oodata on veebis lugejate arvu langust, ei too see ajalehele kaasa erilist rahalist kaotust, leiab kauaaegne ajakirjandustegelane ja veel hiljuti Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektori ametis olnud Toomas Leito.

«Kaotus veebiväljaandes on klikkide arv ja reklaamiraha. See kaotus ei ole suur – Eesti Päevalehe veebirahad on marginaalsed,» osutas Leito.

Tema hinnangul on Eesti Päevalehe üleminek tasulisele veebiväljaandele selles mõttes valutum, et online-uudistega ei ole väljaanne eriti tööd teinud ja siiani on fookus seatud paberlehele.

Kui palju Eesti Päevalehe veebi- ja iPad versioon selle sammuga lugejaid kaotab, on Leito arvates raske öelda. «Kindlasti toimub lugejaskonna ümberformeerumine, aga millisel määral, on miljoni dollari küsimus.»

Peamiselt on veebisisu eest nõu maksma jõukamad, kõige lojaalsemad ning uue tehnoloogiaga kaasa minevad inimesed, leiab Leito. Ta lisas, et tasuliseks muutmise sammuga kaotatavaid lugejaid on väljaandel hiljem väga keeruline tagasi võita.

Üldiselt on tasuliseks muutmise samm Leito hinnangul põhjendatud. «Täna ei ole see Eesti Päevalehele äri, aga homme kindlasti. Kas see homme tuleb aasta või kahe pärast ning kas just selle mudeliga, näitab aeg.»

Mudel, kus arvamusartiklid ja jooksvad uudised on lugejale tasuta, paberlehe uudised veebis aga tasulised, on Leito sõnul meediaväljaannetes levinud praktika. «Tore, et väljaanded seda proovivad, sest kogu lehematerjali veebis tasuta pakkumine käib lehtedele üle jõu.»

Alates tänasest on Eesti Päevalehe paberlehe uudised veebis tasulised, ka iPadi versioon on tasuline. Arvamusartiklid ja jooksvad uudised on veebis endiselt tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles