Riik asub võitlusesse HIV epideemiaga

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsigmüügis olev HIV kiirtest. Foto on illustreeriv.
Käsigmüügis olev HIV kiirtest. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus kiitis tänasel kabinetiistungil heaks HIV tegevuskava aastani 2025, millega riik tahab astuda jõulisi samme HIV epideemia peatamiseks ning vähendada uute HIV nakatumiste arvu enam kui kaks korda.

«Eesti on uute HIV-nakatunute arvu poolest Euroopas esireas ning see nõuab otsustavat tegutsemist,» ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sotsiaalministeeriumi ja Tervise Arengu Instituudi koostöös valminud tegevuskava kommenteerides.

Eesmärk vähendada 2025. aastaks uute HIV juhtude arvu võrreldes praegusega enam kui kaks korda, on ministri sõnul ambitsioonikas, kuid tehtav. Järgnevatel aastatel on kavas panustada täiendavalt nii ennetusse kui  HIV testimise ja ravi võimaluste laiendamiseks.

Eestis on uusi HIV juhtusid 100 000 elaniku kohta 17, millega ollakse Euroopa Liidus esikohal. 2016. aastal oli uusi juhtusid kokku 230.

HIV tegevuskava eesmärk on viia uute juhtude arv Euroopa Liidu keskmisele tasemele ehk alla 100 juhu aastas.

Tegevustes on kavas lähtuda ÜRO ning Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) seatud nn 90-90-90 eesmärkidest: 90 protsenti HIVi nakatunutest on teadlikud oma nakkusest, 90 protsenti HIVi diagnoosiga inimestest saab ravi ja 90 protsenti ravi saajatest on viiruskoormus alla määratava taseme.

Ossinovski rõhutas, et HIV ei ole enam vaid süstivate narkomaanide haigus ning aasta-aastalt on kasvanud HIVi nakatumine sugulisel teel ja vanemate inimeste seas. Probleemiks on ka nende inimeste suur hulk, kes ei ole oma nakatumisest teadlikud. 

«Uute ravimitega on võimalik HIV sedavõrd alla suruda, et see enam ei levi. Seepärast peame pingutama, et üha rohkem inimesi jõuaksid testima, saaksid oma haigusest teadlikuks ning jõuaksid ravile,» ütles Ossinovksi.

2017. aastal on oktoobri seisuga Eestis HIV diagnoosi saanud 193 inimest. Arstide hinnangul ei ole kuni 25 protsenti HIV nakkuse kandjatest oma diagnoosist teadlikud.

Tegevuskavas keskendutakse neljale peamisele tegevussuunale - HIV testimine, ravi, ennetus ja seire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles