Kunda lahte suubuval tehase väljalasketorul avastati leke

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Celli tehas.
Estonian Celli tehas. Foto: SCANPIX

Tänu tähelepanelikele inimestele ja keskkonnainspektsiooni abile leiti eile leke Estonian Celli puitmassitehase süvamere väljalasu torul ca 1 km kaugusel kaldast Kunda lahes. Lekke kaudu merre jõudev puhastatud heitvesi on tervisele ja keskkonnale ohutu ning selle kvaliteet vastab keskkonna kompleksloa normidele. 

Estonian Cell on toru seisukorra tuvastamiseks ja parandamise ettevalmistamiseks alustanud uuringuid. Ettevõtte juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul leidsid keskkonnainspektsiooni poolt uuringuid teostanud tuukrid eile Kunda lahe merepõhja vaatluse käigus 2,4 km pikkusel süvamere väljalasu torul rannast umbes 1 km kaugusel kaks lekkekohta. Üks neist on esialgsetel andmetel ca 2 cm pragu ning teises kohas leiti torude ühenduskoha nihe.

Estonian Celli süvamere väljalasu toru suue asub 2,4 kilomeetri kaugusel rannast ning 11 meetri sügavusel.

«Estonian Celli labori uuringud ja Keskkonnaameti tagasiside kinnitavad, et merre jõudev puhastatud heitvesi vastab kõikidele keskkonnanõuetele ja on ohutu. Lisaks tehase omaseirele  on viimase poolaasta jooksul Keskkonnauuringute labor võtnud proove veepuhastusjaamast väljuvast heitveest. Ka nende tulemused kinnitavad, et merre jõudev puhastatud heitvesi on keskkonnale ohutu ja vastab ettevõttele antud keskkonna kompleksloa nõuetele,» selgitas Siiri Lahe.

Estonian Celli kinnitusel on  toru seisukorra tuvastamiseks ja parandamise ettevalmistamiseks alustatud uuringuid, et saada täpsem ülevaade süvamere väljalasu toru seisukorrast. «Kui ilm vähegi võimaldab, siis lähevad juba homme tuukrid vajalikke uuringuid tegema ja veeproove võtma. Kuna toru asub 5-11 meetri sügavusel, siis nõuab selle uurimine professionaalide abi. Kui tuukrid on mere põhjas ära käinud, siis saame juba täpsemalt öelda, kuidas ja mis tempoga toru lekke kõrvaldame. Uut infot saame anda uuringutulemuste analüüsi järgselt kõige varem homme õhtul,» selgitas Lahe.  

Ettevõte teeb koostööd keskkonnainspektsiooniga ja on teavitanud keskkonnaametit.

Torust merre jõudev puhastatud heitvesi on võrreldes mereveega pruunikama värvusega. «Värvust mõjutab haavapuidu koostisse kuuluv orgaaniline aine. Vaatamata vee värvusele on see looduskeskkonnale ohutu ja tehase heitvee värvus on väga sarnane Kunda jõe loodusliku värvitooniga,» selgitas Lahe.

Estonian Cellile väljastatud keskkonna kompleksloa nõuete järgi on ettevõte kohustatud regulaarselt läbi viima merekeskkonna seiret. Iga kolme aasta tagant viiakse läbi üks kord kuus aastaringselt seire, kus uuritakse heitvee mõju merevee kvaliteedile ja elustikule. Viimane seire teostati 2014. aastal ja mingeid negatiivseid muutusi ei täheldatud. Selle aasta lõpuks valmib järjekordne aruanne merekeskkonnast tehase väljalasu piirkonnas. Iga viie aasta tagant mõõdistatakse merepõhja põhjataimestik ja – loomastik ning kalakooslused.

Samuti teostatakse saasteainete hajuvusarvutus meres. Viimane sellelaadne uuring viidi läbi 2014. aastal. Uuringu tulemusel ei täheldatud mingeid negatiivseid mõjusid looduskeskkonnale. 

Lisaks eelnimetatud uuringutele teostab Estonian Cell ka suubla seiret ohtlike ainete leviku kohta väljalasu piirkonnas. Viimane sellekohane uuring viidi läbi käesoleval aastal ning ka see uuring ei tuvastanud mingeid negatiivseid muutusi.

Kundas asuv Estonian Celli haavapuitmassitehas alustas tootmist 2006. aastal. Ettevõte toodab kõrgekvaliteedilist kemi-termo-mehaanilist haava puitmassi, mis eksporditakse 100%-liselt erinevatesse Euroopa ja Aasia riikidesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles