Vaher: uurimine selgitab, kas politsei julgeolekuabinõusid peaks täiendama

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Toomas Huik

Ma loodan, et uurimine selgitab välja, kas muudatused politsei menetlustoimingute läbiviimisel on vajalikud, kommenteeris siseminister Ken-Marti Vaher 4. mail Põlvamaal Orava vallas Piusa külas toimunud tulevahetust, kus surma sai kaitsepolitseinik Tarmo Laul.

Vaheri sõnul on oluline tagada politseiametnike turvalisus ja seetõttu tuleb muudatusi kaaluda.

«Mitmed juurdlused on algatatud ja selge on, et tegemist on väga ühese ründega Eesti politseiametnike vastu,» vastas Vaher tänases Vikerraadio «Reporteritunnis» saatejuhi küsimusele politsei julgeolekuabinõude kasutamise kohta. Politseiametnikel ei olnud toona kuuliveste seljas, kuid kaitsepolitsei on hiljem öelnud, et konkreetsel juhul ei oleks kuulivesti kasutamine inimelu siiski päästnud.

Siseminister sõnas, et tegemist oli piiriülese relvasmugeldamisega ja organiseeritud kuritegevusega. «Minu prioriteediks on olnud ja on ka edaspidi võitlus organiseeritud kuritegevusega,» lisas ta.

«Täna on kurb päev kogu Eestile,» viitas Vaher täna toimunud Tarmo Laulu matusele.

«Sellist juhtumit, mis algas rutiinse läbiotsimisega ja lõppes sellega, et inimene haaras afektiseisundis relva, ei juhtu iga päev. See näitab, kui reaalne ja kuivõrd suureks ohuks on meie jaoks organiseeritud kuritegevus.»

Ta lisas, et kuigi üldiselt kuritegude arv väheneb, on organiseeritud kuritegevusel väga sitked juured.

Suur osa organiseeritud kuritegevusest – narkokaubandus, inimkaubandus ja relvasmugeldamine – on piiriülene, puudutades terveid regioone. «See tähendab politseile ja prokuratuurile head koostööd oma kolleegidega teiselpool piiri,» täheldas Vaher.

Põlvamaal Orava vallas Piusa külas puhkes tulevahetus 4. mail kell 13 kriminaaluurimise raames toimunud läbiotsimise ajal. Kaks kaitsepolitseinikku ja üks politseinik said raskelt vigastada, üks tsiviilisik, 56-aastane taluperemees Ago Ursel Waaks hukkus. Hiljem suri haiglas ka kõige raskemalt viga saanud kaitsepolitsei töötaja Tarmo Laul.

Waaks kasutas tulistamiseks SKS-tüüpi poolautomaatset relva. Läbiotsimine oli jätk mullu sügisel algatatud kriminaalmenetlusele, et avastada kurjategijaid, kes tegelesid relvade ja lõhkeaine ebaseadusliku käitlemisega ning üle riigipiiri vedamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles