Haavapuitmassitehase väljalasutoru leke on kardetust väiksem (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda laht.
Kunda laht. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kunda haavapuitmassitehase Estonian Celli süvamere väljalasutoru leke on kardetust väiksem, selgus tuukrite reedese kontrollsukeldumise käigus.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul leidsid keskkonnainspektsiooni poolt uuringuid teostanud tuukrid kolmapäeval Kunda lahe merepõhja vaatluse käigus 2,4 kilomeetri pikkusel süvamere väljalasu torul rannast umbes ühe kilomeetri kaugusel kaks lekkekohta. Reedel kontrollisid tuukrid väljalasu toru seisukorda. «Tuukrid leidsid ligikaudu ühe kilomeetri kaugusel kaldast kaks väikest pragu ja ühes kohas ühenduskoha nihke. Leke on kardetust väiksem, esialgsel hinnangul suundub enamik veest torus siiski ettenähtud süvamere väljalasu suunas, mis on 2,4 kilomeetri kaugusel kaldast,» selgitas Lahe.

Esialgsel hinnangul on toru kahjustused mõjutatud ilmastikuoludest. Toru töökindel eluiga oleks pidanud olema vähemalt 50 aastat. Uurimistulemuste detailne kokkuvõte valmib uuel nädalal 28. detsembriks, mille põhjaliku analüüsi järel koostab ettevõte lekke kõrvaldamise tegevuskava.

Lahe kinnitas veekord, et merre jõudev puhastatud heitvesi on tervisele ja keskkonnale ohutu ning selle kvaliteet vastab keskkonna kompleksloa normidele. «Meil on kohustus võtta tehasest väljuva puhastatud heitvee kvaliteediproove igapäevaselt ja me oleme seda ka 12 aastat iga päev teinud. Kõik näitajad on vastanud ettevõttele seatud rangetele keskkonnanõuetele,» selgitas Lahe.

Mereseire osas selgitas Lahe, et tehase käivitamise järgselt teostati mereseiret iga-aastaselt ja kuni kaldani välja. Kuna muutusi meretaimestikule ega -elustikule ei täheldatud, siis pikendas keskkonnaamet kompleksloaga määratud seirevahemikku kuni viie aastani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles