PPA tõhus töö kärbib hoogsalt salakaubandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve
Piirivalve Foto: Tauno Tõhk / valitsuse kommunikatsioonibüroo

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) tõhus töö piirikuritegevuse ohjeldamisel on hakanud vilja kandma ning salakaubavedajatel on üha keerulisem ametnikele vahele jäämata salakaupa üle piiri vedada.

Lõuna prefektuuri statistika järgi oli tänavu 11 kuuga Eesti idapiiril 15 salasigarettide smugeldamise juhtumit, samas kui aasta varem oli samal perioodil neid koguni 38. Kui mullu üritati üle piiri smugeldada 11 kuuga 1 607 600 salasuitsu, siis tänavu on see näitaja kahanenud 518 700 sigaretini.

Salakaubajuhtumeid on Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juhi Tamar Tamme sõnul vähem olnud seoses lumeoludega, kuna ei taheta reeta jäljeradasid ning samuti raskendab kevadine pehme pinnas sõidukitega piirkonnas liikumist. «Seaduserikkujate aktiivsemat tegevust täheldavad piirivalvurid maapinna tahenedes.»

Tamme sõnul on sigarettide üle ajutise kontrolljoone toimetamises toimunud märkimisväärne langus, mida võib pidada piirivalve ja kriminaalpolitsei hea töö tulemuseks. Näiteks on kinni peetud mitu piirikuritegevusega tegelenud grupeeringut.

Ta lisas, et salakaubaveoga vahele jäämise risk piiriäärsel alal on praegu viidud maksimumi lähistele. «Kellelgi ei tasuks õigupoolest salasigarettide müügist saadava tulu lootuses seda riski võtta. Vahele jäämise korral on Eestis mõistetavad karistused karmid ning võivad viia ka pika vabaduskaotuseni.»

Ebaseduslike piiriületuste arv väheneb

Ebaseaduslike rände juhtumite arv on idapiiril jäänud mullusele tasemele, samas on kahanenud üle piiri tulla üritanud illegaalide arv. Ebaseaduslikke piiriületusi on tänavu 11 kuuga olnud kokku 110, neist 33 on olnud Peipsi järvel. Mullu oli ebaseaduslikke piiriületusi jaanuarist novembrini kokku 125, neist 24 Peipsil.

Sisserännanute päritoluriikide hulk on samuti muutunud ühtlasemaks. Ebaseadusliku rände osas on enam esindatud vietnamlased, kuid samas aastate võrdluses on isikute arv vähenenud. 

Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juhi Tamar Tamme sõnul on ebaseaduslike piiriületuste arv aastate lõikes selges langustrendis. «Ebaseadusliku piiriületuse taga võib olla eksimus, huligaansus, salakaubavedu, sisseränne või mõni muu põhjus,» ütles ta. 

Kõige sagedamini peavad piirivalvurid kinni ebaseaduslikult piiriületuselt just salakaubavedajaid, kuigi nendegi hulk on nüüd vähenemas.

Huligaansusest tingitud juhtumeid on vähe. Peaasjalikult olid need tänavu seotud juhtumitega, kus inimesed läksid piiriposti kõrvale piirirežiimi alasse end pildistama, kuigi piiriposti juures viibida ei tohi ning sellest annavad teada ka vastavad hoiatusmärgid piiriäärsel alal. 

Piiriehitusega koos on viimaste aastatega tublisti paranenud ka piirivalvurite varustus ja ettevalmistus, sõnas Tamme ja lisas, et sellest veelgi olulisem piirijuhtumitele reageerimisel on hea koostöö kohalike elanikega. «Piiriäärsed elanikud on samuti meie silmad ja kõrvad. Nõnda igapäevaselt üksteist abistades teeme Eesti turvalisemaks,» lisas Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles