Pühade ajal jõudis vägivald 144 koju (6)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivald.
Vägivald. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühadel sai politsei keskmiselt poolsada lähisuhtevägivalla teadet ööpäevas. 

Kahjuks ka sel aastal sai politsei pühade ajal tavapärasest rohkem teateid lähisuhtevägivalla kohta. Haiget tehti elukaaslastele, emadele, vanaemale, sõpradele, aga ka võhivõõrastele.

Peamiselt tegelesid korrakaitsjad üle Eesti vägivallani eskaleerunud tülide lahendamisega, mille lahutamatu osa on alkohol. Sel aastal kolmel päeval kokku (24.12-26.12) oli kokku 144 teadet lähisuhtevägivalla juhtumitest.

Lähisuhtevägivalla pühadestatistika
Lähisuhtevägivalla pühadestatistika Foto: PPA

Jõuluõhtul silm siniseks

Kahjuks ka sel aastal sai politsei pühade ajal tavapärasest rohkem teateid lähisuhtevägivalla kohta. Haiget tehti elukaaslastele, emadele, vanaemale, sõpradele, aga ka võhivõõrastele.

Lapse silme all emale kallale

25. detsembril lõi Tootsi alevis Ehitajate teel asuvas korteris 44-aastane mees mitmel korral rusikatega alaealise lapse juuresolekul oma 30-aastast elukaaslast. Naine sai viga. Politsei pidas mehe kinni ja mehe suhtes algatati kriminaalmenetlus kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel.

Täna toimus Pärnus kohtuistung, kus mees tunnistas ennast süüdi ja talle määrati kokkuleppemenetluses kiirmenetluse korras üks aasta vangistust, millest arvati maha kolm päeva eelvangistuses viibitud aeg.

Kohus otsustas, et karistus jäetakse täies ulatuses täitmisele pööramata, kui mees ei pane kaheaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Mehele määrati kriminaalhooldaja, kohustus osaleda sotsiaalprogrammis ja kohustus katseajal mitte tarvitada alkoholi. Katseaja alguseks loetakse kohtuotsuse kuupäev ehk 27.12.2017.

Meest on ka varem mitu korda kriminaalkorras karistatud, viimati mootorsõiduki juhtimise eest joobeseisundis.

Rünnati ka ema ja vanaema

24. detsembril lõi alkoholijoobes 35-aastane mees Narvas Tallinna maanteel asuvas korteris oma 80-aastast vanaema ja varastas temalt 50 eurot sularaha. Politsei pidas mehe kahtlustatavana kinni.

23. detsembril teatati, et Tallinna Kesklinnas Lastekodu tänaval asuvas korteris lõi 29-aastane mees oma 56-aastast ema. Politseinikud pidasid mehe kinni.

22. detsembril teatati, et Lasnamäel Kaelvipoja põigul asuvas korteris lõi 37-aastane mees oma ema, 60-aastast naist. Politseinikud pidasid mehe kinni.

25. detsembril kella 4.30 paiku öösel lõi Vaali külas 51-aastane alkoholi tarvitanud mees oma 49-aastast elukaaslast peapiirkonda. Naine sai viga ja toimetati haiglasse kontrolli. Mees peeti kahtlustatavana kinni. Mehe suhtes alustati kriminaalmenetlus kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel.

23. detsembril teatati, et Lasnamäel Ümera tänaval asuvas korteris lõi 34-aastane mees oma elukaaslast, 33-aastast naist. Politseinikud pidasid mehe kinni.

Pühad, nagu pühad ikka

Üldjoontes möödusid jõulud Politsei- ja Piirivalveameti esindajate sõnul tõsisemate vahejuhtumiteta. «Tunnetuslikult ütlen, et tänavused jõulud möödusid sarnaselt eelmistele,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava.

«Kahetsusväärne, et paljude jaoks ei olnud pühadel kodu turvaline koht, kus lähedastega rahulikult aega veeta. Ka sel aastal pidid korrakaitsjad kodust ära viima nii mõnegi joobes pereliikme, kes oma lähedasele kallale läks. Eriti rasked olid need väljakutsed, kus lapsed nägid kaklust pealt või sattusid lausa selle keskmesse. Hea meel on aga selle üle, et inimesed teavitavad politseid üha julgemalt ja kutsuvad meid appi. Positiivne on seegi, et üliraskete ja traagiliste tagajärgedega isikuvastaseid kuritegusid toime ei pandud,» lisas Põhja prefektuuri operatiivjuht Urmas Krull.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles