Katri Raik presidendi Narva kolimisest: loodetavasti tuleb lisaselgitusi (6)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik
Katri Raik Foto: Postimees

Uudis president Kersti Kaljulaidi Narva kolimisest pani mitu ühiskonnategelast sotsiaalmeedias arvamust avaldama.

Sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik tahab presidendi Narva kolimise kohta lisaselgitusi.

«Tere hommikust. Loodetavasti saabub presidendi kantselei Narva projekti kohta lisaselgitus. Iseenesest armas lugu ja oluline, sümboolne samm. Samas, inimesed ju elavadki Narvas. Iga päev, läbi oma elu. Me ei saa hästi nendest aru, kes korra Narvas käivad ja siis end aastaid kiidavad,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Tallinn Music Weeki peakorraldaja Helen Sildna: Narval on sellest ainult võita?

Raigi mõtteavaldust kommenteeris teiste seas ka Helen Sildna.

«Mõistan seda tunnet, samas ei mäleta, et käesolev või ka mõni eelmine president oleks kunagi varem kuhugi kuuks ajaks kolinud. Eks mingite teemade ja paikade prioritiseerimine käibki palju kommunikatsiooni ja sümbolite kaudu. Minu meelest äge ja päris kõnekas samm, kõik pilgud Narva poole, Narval on sellest ehk ainult võita?»

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ridadadesse kuuluv riigikogulane Henn Põlluaas arvab, et narvalastel on presidendi sinna kolimisest ükskõik.

«Huvitav, kas president kujutab ette, et tema ongi Eesti kogukond ja ühiskond, et tema sinnaminek näitaks nende kohalolekut? Oletan, et sealsetel inimestel on sellest üsna ükskõik. Inimesed ei tunneks teda äragi, arvas üks narvakas. Ja kas tal tuli pähe ka enne uurida, mida see tähendab administratiivsest aspektist, julgeoleku tagamise mõttes, operatiivsuse säilitamise vaatevinklist jne. Ning mida presidendi sellised pähekaranud ekskursioonid ka maksumaksja rahakotile maksma lähevad?» oli Põlluaas kriitiline.

«Kogu kantselei ja julgeolekutöötajate sõidud, hotellid, komandeeringud, organiseerimine, erikorraldused jne. Kindlasti mitte vähe. Vastupidi – väga palju. Kuidagi lapsik, läbimõtlematu ja populistlik tundub mulle selline asi. Võiks ehk vahelduseks hoopis midagi asjalikku teha. Kui presidendikantselei eelarve on liialt suur, et sellise raiskamise jaoks raha üle jääb, siis vähendame seda või veelgi parem, selle võiks annetada näiteks puudustkannatavatele lastele,» jätkas ta.

«Narvas võib ta oma puhkuse veeta, kui ta seda linna nii väga armastab. Ja veel üks küsimus - miks ta Pärnut, Tartut, Haapsalu, Viljandit, Paldiskit, Sauet, Keilat, Paidet, Türit ja teisi Eesti linnu ei armasta? Miks ta neisse enda näol kogukonda ja ühiskonna kohalolekut ei too? Või hakkamegi uut presidendirallit mööda Eesti linnu nägema? Millal tal siis veel töö tegemise jaoks aega jääb?»

Vabaerakondlane Aimar Altosaar: presidendi samm on kasulik kogu Eestile

«Tegelikult panevad narvalased väga tähele, kui neile rohkem tähelepanu pööratakse. Meie tipp-riigiametnike dessante ja pidevat kohalolu organiseerides me 1992. ja 1993. aastal hoidsime seal ära suurema õnnetuse, kuid hiljem oleme jätnud narvalased vaid keserakondliku linnavalitsuse pureda. Ma arvan, et presidendi samm on mõistlik, Narvale ja kogu Eestile kasulik,» kommenteeris Altosaar Põlluaasa sõnavõttu.

Üks kuu Narvas

President Kersti Kaljulaid ütles, et kolib tuleval sügisel koos presidendi kantseleiga kuuks ajaks Narva ja kasutab tööpaigana seal avatavat Vaba Lava teatrikompleksi, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Kaljulaid ütles telekanalile ETV+ antud aastalõpuintervjuus, et on lubanud kogu kantselei kuuks ajaks Narva kolida ning plaan saab teoks, kui Vaba Lava saab piirilinnas valmis oma hoone, vahendas ERRi venekeelne uudisteportaal.

President tahab selle sammuga näidata Eesti kogukonna ja ühiskonna kohalolekut Narvas ja selle linna väärtustamist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles