Vald võttis Hispaania küttidelt mõisa ära

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagari mõis ootab uut peremeest.
Pagari mõis ootab uut peremeest. Foto: Muinsuskaitseamet

Nelja aasta eest Ida-Virumaa Mäetaguse vallalt Pagari mõisa ostnud Hispaania kütid ei täitnud lepingut ega renoveerinud seda jahihotelliks. Seega otsitakse uusi võimalusi räämas hoonesse elu sisse puhumiseks.

2013. aasta varakevadel rõõmustasid Mäetaguse vallavõimud, et Pagari mõisa peahoone leidis 100 euro eest omaniku, kirjutab Põhjarannik.

Pagari mõisa ostmiseks ja renoveerimiseks loodud mittetulundusühing Pagarimõisa Jahiselts esitas tookord vallavalitsusele eskiisprojekti, mille järgi oli mõisa puidust peahoonesse planeeritud 12 magamistuba, suur saal, eraldi söögisaal, köögiruumid ja salongid.

2015. aastal Mäetaguse valla vanemaks saanud Tauno Võhmar kuulis Pagari mõisa omanike esindajaga kohtudes, et jahihotelli rajamise plaan on jõus, ent muinsuskaitsealuse hoone renoveerimiseks omanikel endil raha ei ole ja loodetakse eurotoetustele.

«Andsime lisaaega, aga kuna omanik lepingujärgseid investeerimiskohustusi ei täitnud ja tal puudus ka äriplaan, mille järgi mõisahoone taastada, pöörasime lepingu tagasi,»  rääkis Võhmar. See juhtus Mäetaguse valla viimastel päevadel oktoobris.

Pagari mõis rajati 17. sajandil. Aastast 1748 kuulus mõis Stackelbergidele, kes omasid seda 1939. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles