Kas halb enne? Uus aasta algas ilma Eesti hümnita (77)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetus Vabaduse väljakul
Aastavahetus Vabaduse väljakul Foto: Konstantin Sednev

Kogu taasiseseisvumisaja jooksul on aastavahetusel kõlanud Eesti hümn, seekord kõlas nii Vabaduse väljakul kui ETVs pärast president Kersti Kaljulaidi kõnet hoopis «Eestlane olen ja eestlaseks jään…» Ivo Linna esituses.

Hümni ärajäämisele osutavad sotsiaalmeedias nii dirigent Tõnu Kaljuste kui ringhäälingunõukogu esimees Rein Veidemann.

«Uus aasta Eesti riigile algas ilma  hümnita. Mida see tähendab? 27 aastat oleme alustanud hümniga. Nüüd jäi see ära. Halb enne,» tõdes Veidemann Facebookis.

«Head uut aastat! Teatud aegadel kuulasime hümni Soome TVst peale Soome presidendi kõnet Helsinki Senativäljakult. Seejärel tuli aeg, kus ETV lõi Eesti hümni  esitamise traditsiooni. Kas nüüdsest peab arvestama, et hümni saab kuulata jälle Soome TVst või Eesti Klassikaraadiost?  Rein Veidemann, millega seletada tõsiasja, et uus aasta algas ETVs ilma Eesti hümnita? Kas tead, kas edaspidi jääb see tegijate vabaks voliks?  Kas nüüdsest peame arvestama, et uue aasta toob meieni ET-s Marju Läniku teos?» küsis Kaljuste Facebooki vahendusel Veidemannilt.

Ringhäälingunõukogu  esimees vastas: «Hea Tõnu, head uut aastat! Tahaksin isegi teada selle erakordse «innovatsiooni» tausta ja põhjendust. Eks hakkan küsima ETV tegevjuhtidelt, tõlgendatagu pealegi seda sekkumisena toimetusvabadusse. Küsisin seda kohe oma palgelehel mõni minut pärast aasta algust, sest hümni puudumine pärast VP kõnet tundus kuidagi väga võõrastav ja kõhe. Mõjus halva endena. Kui oleks tahetud uuendusega lõpuni minna, siis poleks ju vaja olnud platsile kutsuda ka VPd, sättida talle pult EV vapiga, lasknuks tal esineda täna kell 12 ETVs, nagu YLEs esineb Soome Vabariigi president. Ise küll ei mäleta, et Soome president oleks Senati väljakul kõnelnud. Vähemalt nii kaua, kui olen Tallinnas elanud, alates 1980. aastast, olen jälginud tema kõnet 1. jaanuari südapäeval, millele järgnes ülekanne Viini uusaastakontserdilt.»

Kommentaarid (77)
Copy
Tagasi üles