Presidendi nõunik ei näe hümni ära jäämises probleemi (51)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid peab oma aastalõpukõne Vabaduse väljakul.
President Kersti Kaljulaid peab oma aastalõpukõne Vabaduse väljakul. Foto: Konstantin Sednev

President Kersti Kaljulaidi avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe leidis, et ETV otseülekanne aastavahetuselt Vabaduse väljakul oli igati väärikas ja meeleolukas, hoolimata sellest, et pärast presidendi kõnet ei kõlanud platsil Eesti hümn.

Linnamäe sõnul ei ole presidendi kantselei kunagi olnud aastavahetuse ürituse korraldamisega seotud. «Tänavu korraldas seda üritust EV100 toimkond ja ülekande tegi ERR. Varem on presidendi kõne olnud lihtsalt üks eraldi lõik, mis on olnud ette salvestatud,» ütles Linnamäe.

Seekord pidas president oma kõne Vabaduse väljakul, kuid kõnele ei järgnenud Eesti hümni mängimine, nagu se on toimunud kõigil taasiseseisvumise aastatel. See häiris paljusid inimesi, teiste seas ka dirigent Tõnu Kaljustet ja ringhäälingunõukogu esimeest Rein Veidemanni.

«Ma arvan, et traditsioonidel on oma kindel koht, aga teiselt poolt tuleb ju ka vaadata aastavahetuse üritust kui kunstilist tervikut ja ma saan täiest aru selle korraldajatest ja lavastajatest. Eks nad kaalusid seda, kuidas see kõik tervikuna mängib. Selline asi oli Vabaduse väljakul ju esimest korda. Keegi ei teadnud ju päris täpselt, kuidas see seal välja näeb. Hümn on ju nii väärikas sümbol, et selle jaoks tuleb leida sobiv hetk ja koht. Ja ma saan täiesti aru ka sellest, kui ei soovitud hümni mängida sel hetkel, kui tänavatel käib juba tohutu paugutamine,» rääkis Linnamäe.

«Minu arvates oli ka «Eestlane olen ja eestlaseks jään» väga väärikas ja sobiv sellesse hetke. Ja ma arvan, et kui järgmisel aastal läheb kõik jälle traditsiooniliselt, siis küllap on ka hümnil seal oma koht. Minu arvates oli eile Rahvusringhäälingu eetris ikkagi väga meeleolukas õhtu,» lisas ta.

Vastust küsimusele, miks hümn aastavahetusel ära jäi, ei saanud ka ERRist. Rahvusringhäälingu pressiesindaja lubas hümniga seotud küsimustele vastata homme, sest täna polevat tal võimalik kellegi käest vastuseid saada.

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles