Kiriklik lahkus ehk kuidas 111 miljonist eurost 37 sai (8)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Põhjaliku uurimustöö teinud EELK teatas mõned aastad tagasi kultuuriministeeriumile, et Niguliste kirikuhoone, sellealune maa, peaaltar ja Bernt Notke «Surmatants» on väärt üle 111 miljoni euro, aga EELK lepib ka 37 miljoniga.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma saatis aasta lõpus ajakirjanikele kirja, milles soovitas uurida, kust pärinevad kultuuriminister Indrek Saare andmed, kui ta ütles: «Pole saladus, et EELK on küsinud Niguliste eest isegi 100 miljonit eurot.» «Mina ei tea sellistest summadest midagi,» teatas peapiiskop Viilma ja lisas, et Saar valetas summale kaks kolmandikku juurde. «Suuremat summat kui meediaski kajanud 37 miljonit ei ole EELK kunagi küsinud,» kinnitas Viilma.

Postimehe andmetel teatas aga EELK oma advokaadibüroo vahendusel 2013. aastal kultuuriministeeriumile, et nad on kokku liitnud kirikuhoone, sellealuse maa ning kahe peamise kultuuriväärtuse – peaaltari ja Bernt Notke maali «Surmatants» – hinnangulise väärtuse ja saanud kokku 111 172 076 eurot. Ametlikult kirik seda summat küll ei nõudnud, kuid seda nimetati, et näidata kiriku n-ö vastutulekut: varad on väärt 111 miljonit, aga kirik lepib advokaadibüroo vahendusel tehtud pakkumises sellest kolmandikuga. Ja vajadusel saab maksta graafiku alusel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles