Koalitsioonis valitseb segadus: kui palju võib maksimaalselt maksumuudatustega kaotada? (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik

IRLi peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Sibula kinnitusel kaotab töötav pensionär tulumaksureformi järel maksimaalselt kuni 83 eurot kuus. Samas peaminister Jüri Ratas rääkis oma aastalõpuintervjuus, et töötav inimene «panustab» maksimaalselt 36 eurot.

Priit Sibul tõdes Vikerraadio saates «Uudis+», et  jaanuari alguses laekus paljude töötavate pensionäride kontole vähem raha kui varem. «Kui inimeste sissetulekud on kõrgemad, siis võib tõesti olla, et on neid, kes kaotavad, aga võib olla ka põhjus, et osal inimestel on jäänud tegemata taotlus kas sotsiaalkindlustusametisse või tööandjale, et seda maksuvaba miinimumi arvestataks,» ütles Sibul.

Eestis on praegu umbes 338 000 pensionäri, kellest võiks tulumaksureformi tagajärjel rahaliselt kaotada hinnanguliselt umbes 25 500. Sibul kinnitas saates, et kõige suurem teoreetiline kaotus nendel, kes saavad pensioni ja palka kokku üle 2100 euro, saab olla maksimaalselt 83 eurot. Kui rahaline kaotus on suurem, siis on selle taga midagi muud, mitte süsteemi muutus.

«Kõige suurem kaotus saab olla 416 eurot korda 20 protsenti ehk siis teie poolt viidatud 83 eurot,» selgitas Sibul saatejuhile.

Peaminister Jüri Ratas ütles ETV-le antud aastavahetuse pikas intervjuus, et töötav inimene kaotab tulumaksureformi järel maksimaalselt 36 eurot. «1776 eurost peavad inimesed panustama rohkem null kuni 36 eurot. Alates 2100st panustavad 36 eurot, mis on maksimaalmäär,» kõneles peaminister, kui visandas tahvlile joonise, kuidas hakkab välja nägema uus maksusüsteem.

Peaministri büroo täpsustas, et Jüri Ratas rääkis töötavatest inimestest, mitte pensionäridest.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles