Kohtutäiturid saavad suuremas mahus vaeste sissetulekuid arestida (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teisipäeval jõustuvad kohtutäituri seaduse ja täitemenetluse seadustiku muudatused võimaldavad arestida kuni 20 protsenti võlgniku sissetulekust ka siis, kui see on väiksem palga alammäärast.

Sellist võimalust saab kohtutäitur rakendada, kui sissenõude pööramine võlgniku muule varale ei ole viinud või eeldatavalt ei vii nõude täielikule rahuldamisele. Sissetulekut ei arestita, kui see jääb alla kehtestatud toimetulekupiiri, teatas kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda.

Säte võimaldab asuda nõuete sissenõudmisele ka juhtudel, kus võlgnik teenib ametlikult miinimummääras töötasu ning seetõttu oli nõude täitmine sisuliselt seiskunud.

Samuti antakse kohtutäiturile juriidilise fakti tuvastamise õigus. Taoline teenus osutub vajalikuks mitmesuguste vaidluste lahendamisel ja tõendite kogumisel näiteks omandialastes, ühiselu või muudes küsimustes.

Lisaks luuakse kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja juurde uue organina vahekohus, mis hakkab menetlema rahalisi nõudeid poolte kokkuleppel.

Toimetulekupiiriks nimetatakse summat, mis on vajalik minimaalseks igapäevaseks äraelamiseks ühe kuu jooksul.

Toimetulekupiir sõltub inimeste arvust perekonnas. Toimetulekutoetust makstakse allpool toimetulekupiiri elavatele, sealhulgas ka elukohata inimestele toidu, riietuse ja muude esmavajalike kaupade ja teenuste ostmiseks.

2018. aastal on toimetulekupiiri määr 140 eurot kuus üksi elavale inimesele või perekonna esimesele liikmele ning 112 eurot pere teisele ja igale järgmisele liikmele. Perekonna iga alaealise liikme toimetulekupiir on 2018. aastal 168 eurot kuus. Toimetulekutoetuse saajal, kelle kõik perekonnaliikmed on alaealised, on õigus saada koos toimetulekutoetusega täiendavat sotsiaaltoetust 15 eurot.

Allikas: eesti.ee

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles