Riigikontrolör Karl Soonpää aumärgid jõudsid USA-st tagasi Eestisse

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolör Karl Soonpää
Riigikontrolör Karl Soonpää Foto: Geni.com

Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva künnisel jõudsid Ameerika Ühendriikidest kodumaale tagasi ajaloos kõige kauem riigikontrolöri ametit pidanud Karl Soonpää autasud, sealhulgas Vabadusrist, millega Vabadussõjas leitnandina võidelnud Soonpääd autasustati isikliku vapruse eest.

Aumärkide kollektsiooni annetasid Eesti riigile Karl Soonpää tütred Maie Lippand ja Heljo Alari, kes elavad USA-s, teatas BNS-ile riigikontrolli pressiesindaja. Teisipäeva õhtul Eesti Ajaloomuuseumile üle antud autasude hulgas on ka Eesti Punase Risti teenetemärk, Vabadussõja mälestusmärk, Uue Põhiseaduse I järgu mälestusmärk koos diplomiga, Kotkaristi teenetemärgi täht, rist ja suurpael ning Allveelaevastiku Sihtkapitali teenetemärk.

Need autasud on säilinud seetõttu, et Karl Soonpää lesk Antonie võttis 1944. aastal koos kolme lapsega läheneva Punaarmee eest põgenedes kaasa ka oma abikaasa aumärgid. Nii põgenikelaagris Saksamaal kui ka hiljem USA-s olid need aumärgid hoolikalt hoitud kui mälestus abikaasast ja isast ning aegadest, mil Eesti oli vaba ja iseseisev.

Annetatud aumärkide kõrval jõudis Eestisse ka üks haruldane ajastudokument, mida Antonie Soonpää hoidis kui mälestust viimastest aegadest, kui Eesti riigis polnud veel Nõukogude vägesid. See on Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks Kadriorus president Konstantin Pätsi antud piduliku õhtusöögi menüü 24. veebruarist 1939. Antonie Soonpää osales sellel õhtusöögil koos oma riigikontrolörist abikaasaga.

Riigikontrolör Alar Karis palus Tallinnas Pirital Maarjamäe lossis aset leidnud tseremoonial kodumaal elavaid Karl Soonpää sugulasi ning perekonna esindajat Kadri Agarmaad anda edasi tänu Karl Soonpää tütardele, et nad usuvad Eesti riiki ja on usaldanud oma isa autasude, nagu ka varem tema päeviku aastatest 1939–1940, edasise hoidmise Eesti Ajaloomuuseumile, kelle ülesanne mäluasutusena on talletada Eesti riiki puutuvat.

Ajaloomuuseumi märkide kollektsiooni haldaja Hiljar Tammela tutvustas annetatud aumärke, pidades eriti oluliseks, et tegu on aumärkide tervikkogumiga, mis on seotud ühe väljapaistva riigitegelasega.

Perekonna nimel kõneles Karl Soonpää õepoja tütar Kadri Agarmaa, kes tänas perekonna nimel riigikontrolli ja Ajaloomuuseumi Karl Soonpää mälestuse hoidmise eest ja luges ette USA-st Californiast saabunud läkituse Karl Soonpää tütardelt, mis lõppes sõnadega «Elagu vaba Eesti!». Aumärgid võttis hoiule Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis, kes tänas Soonpää perekonda, vormistas koos perekonna esindaja Kadri Agarmaaga aumärkide hoiulevõtmise akti ja andis lubaduse annetatut hoolega hoida.

Tseremoonial osalesid Karl Soonpää Eestis elavad sugulased, Riigikontrolli töötajad, endine riigikontrolör Mihkel Oviir, Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esindus eesotsas komisjoni esimehe Aivar Sõerdiga.

Karl Soonpää (1895–1944) oli Eesti Vabariigi riigikontrolör aastatel 1929–1940. Enne seda oli ta põllutööminister August Rei valitsuses ning töö- ja hoolekande minister Jaan Tõnissoni valitsuses. 1926. aastal valiti ta Riigikogu liikmeks.

Soonpää pidas ajavahemikul 13. septembrist 1939 kuni 22. juunini 1940 päevikut, kuhu pani kirja valitsuse istungitel räägitut ja muid tähelepanekuid Eesti elu kohta. See päevik on oluline ajalooallikas Eestile saatuslike aegade kohta.

Pärast Karl Soonpää hukkumist juunis 1944. aasta suvel Nõukogude diversantide käe läbi põgenes tema abikaasa Antonie koos kolme lapsega Eestist ja jõudis lõpuks Ameerika Ühendriikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles