Nikolai Tarankovi tapja sai fentanüüli valmistamise eest karistada

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Tarankovi mõrvar Juri Vorobei.
Nikolai Tarankovi mõrvar Juri Vorobei. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Harju Maakohus mõistis karistused kuuele mehele, keda süüdistati fentanüüli valmistamises ja käitlemises. Üks kuuest karistuse saanud mehest oli allilmaliidri Nikolai Tarankovi mõrva eest vangis istuv Juri Vorobei.

Juri Vorobeile (37), Aleksandr Alipovile (35), Vjatšeslav Plaškinile (41) ja Leonid Logatšjovile (38) esitati süüdistus grupina suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises. Mehed valmistasid ja käitlesid alates 2014. aasta maist suures koguses fentanüüli. Vjatšeslav Plaškinile ja Leonid Logatšjovile esitati süüdistus ka suures koguses kanepiõisikute (marihuaana) omamises.

Vjatšeslav Ivanovile (35) ja Jevgeni Tatarnikovile (36) esitati süüdistus isikute grupis suures koguses fentanüüli ebaseadusliku käitlemise katses.

Juri Vorobeile mõisteti karistuseks vangistus kümme aastat, kuna Vorobei pani nimetatud kuriteo toime enne Nikolai Tarankovi ettekavatsetud tapmise eest süüdimõistmist. Seetõttu loeti varasem kui kergem karistus kaetuks tänase karistusega ning liitkaristusena mõisteti vangistuseks kümme aastat.

Aleksandr Alipovile mõisteti viis, Vjatšeslav Plaškinile kuus ja Leonid Logatšjovile neli aastat vangistust. 

Vjatšeslav Ivanov ja Jevgeni Tatarnikov mõisteti vangi kolmeks aastaks ja kuueks kuuks, millest koheselt kuulub täitmisele 6 kuud ning ülejäänud osa karistusest tuleb kanda tingimisi, kui kolme aasta jooksul ei panda toime uut kuritegu. Ühtlasi tuleb meestel alluda käitumiskontrollile.

Süüdistuse kohaselt otsiti 2014. aastal Juri Vorobei initsiatiivil isik ja koht, kus fentanüüli valmistada. Seejärel varustas 2014. aasta mais Aleksandr Alipov Vjatšeslav Plaškinit, Juri Vorobeilt saadud narkootilise aine fentanüüli valmistamiseks vajaliku oskusteabe, kemikaalide ja tehniliste vahenditega, mida kasutades valmistas Vjatšeslav Plaškin Harjumaal fentanüüli.

Aine turustamiseks segati valmistatud fentanüüli hulka lisaainetena paratsetamooli ja kofeiini. Suur kogus ainet peideti erinevatesse peidikutesse.

Süüdistatavad, nende kaitsjad ja riigiprokurör Vahur Verte sõlmisid kriminaalasjas kokkulepped ning kohus, olles veendunud süüdistuste tõendatuses ja kokku lepitud karistuste ning muude meetmete seaduslikkuses, kinnitas täna kokkulepped.

Kõigilt süüdistatavatelt mõisteti välja ka menetluskulud. Tänane otsus ei ole veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles