Tartu maantee suuravariis viga saanud pereema vaidleb kindlustusega tsiviilkohtus (2)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. mail 2015 sai Tallinna kesklinnas Tartu maanteel raskes avariis viga 13 inimest, neist neli raskelt.
16. mail 2015 sai Tallinna kesklinnas Tartu maanteel raskes avariis viga 13 inimest, neist neli raskelt. Foto: Eva Kübar

Kolm aastat tagasi Tartu maanteel aset leidnud suuravariis viga saanud kolm kannatanut vaidlevad tsiviilkohtus jätkuvalt PZU Kindlustusega selle üle, kui suurt kahjutasu oleks vigastatutel õiglane saada.

Kentmanni kohtumajas toimus täna istung suuravariis viga saanud Helen Rei hagis kindlustusfirma PZU (AB Lietuvos draudimas – toim) vastu.

«Abaluu, hambad ja kõik ribid on katki, kopsus on rebendid ja põletik, kaelal on nihestus ja hingata on ikka raske,» kirjeldas õnnetuses viga saanud kolme lapse ema oma vigastusi pärast Postimehele.

Reid kohtus esindav vandeadvokaat ja liiklusõiguse ekspert Indrek Sirk ütles, et vaidlus käib selle üle, kas kindlustusandja peab oma kliendi eest mittevaralise kahju hüvitama ning kui suur oleks õiglane hüvitis.

Harju maakohus mõistis 13 kannatanuga liiklusõnnetuse 2015. aasta mais Tallinnas Tartu maanteel põhjustanud Oliver Kobingult välja mittevaralise kahju kogusummas 45 000 eurot. Tsiviilhagi mõistis kohus Kobingult välja neljale raskemini viga saanud kannatanule. Neist ühega on kindlustusfirma saavutanud kompromissi.

«Kohus arvestas hüvitiste määramisel muu hulgas sellega, et Oliver Kobing on töötu ja varatu inimene, kellel on pealegi palju nõudeid peal, ja seetõttu vähendas hüvitist, mida maakohtu menetluse alguses kannatanu põhjendatuks pidas,» lausus Sirk. «Me palusime kindlustusel kindlustusvõtja (Oliver Kobing – toim) eest hüvitada mittevaraline kahju, aga kindlustus keeldus sellest.»

PZU Kindlustus on kahju hüvitanud Sirgi sõnul praegu liikluskindlustusseaduse tabelis olevas määras. See tähendab, et Helen Reile kohtu poolt määratud 18 000 eurost on praeguseks hüvitatud 2600 eurot.

«Helen Rei soovis, et kindlustus hüvitaks selle summa, mis maakohus talle juba Kobingult välja mõistis ehk 18 000 eurot. Praeguses hagis me taotleme kohtul välja mõista õiglane hüvitis, olgu see siis väiksem või suurem kui 18 000, ehk me ei ole seda numbriliselt määratlenud,» lisas Sirk. Veel kaks õnnetuses viga saanut vaidlevad kindlustusfirmaga kohtus edasi.

PZU Kindlustuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Triin Piibor kommenteeris, et kuna tegemist on poolelioleva kohtuvaidlusega ning lisaks on sellel tugev seos delikaatsete isikuandmetega, siis ei ole neil võimalik antud vaidlust kommenteerida.

Kobing mõisteti vangi

Kobing mõisteti süüdi selles, et ta juhtis alkoholi tarvitanuna, kuid mitte kriminaalses joobes, 2015. aasta 16. mail hommikul kella 9.30 paiku mootorsõidukit BMW, liikudes Tallinnas mööda Tartu maanteed Liivalaia tänava poolt Peterburi tee suunas. Asudes keelava fooritule ajal ületama Tartu maantee ja F.R.Kreutzwaldi tänavate reguleeritud ristmikku, sõitis ta otsa Tartu maanteele lubava fooritulega vasakpööret teinud mootorsõidukile Mercedes-Benz, mida juhtis Eve. Kokkupõrke tulemusel paiskusid mõlemad mootorsõidukid üle Tartu maantee keskel oleva ohutussaare, kus viibisid jalakäijad.

Viimase kümne aasta ühes suuremas avariis sai vigastada 13 inimest, neist neli raskelt. Kriminaalmenetluses võeti arvesse nelja kannatanut, ehkki kokku oli avariipaigas jalakäijatena ja autodes ohus 16 inimest. Kergemaid vigastusi sai üheksa inimest, nende seas kolm last.

Ekspertiisi hinnangul sõitis Kobing 50 km/h alas 103 km/h. Noormees oli eelnevalt alkoholi tarvitanud, ent mitte kriminaalses joobes, nagu ekspertiisist selgus. Tal tuvastati alkoholi piirmäära ületamine (0,55 mg/g), mis on väärteole vastav tegu.

Maakohus mõistis Kobingule algselt tingimisi karistuse, ringkonnakohus mõistis 23-aastasele noormehele kuuekuulise reaalse vangistuse.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles