Ruussaar: kas me sellisesse euroliitu astusimegi?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öresundi sild, mis ühendab Kopenhaagenit ja Malmöt.
Öresundi sild, mis ühendab Kopenhaagenit ja Malmöt. Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Ainar Ruussaar küsis, kas praegune Euroopa Liit on ikka see ühendus, kuhu Eesti omal ajal rahvahääletuse otsusega astus.

«Vaba liikumine ja euroraha olid minu jaoks kaks argumenti, miks liituda,» tunnistas Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Nüüd oleme üks viiest riigist, mis täidavad euroraha kriteeriume, 19 riigi juhid on ühel või teisel kujul valmis kaaluma Schengeni süsteemist loobumist, mõned riigid absoluutselt vilistavad igasugustele reeglitele majanduspoliitikas ja teevad, mida tahavad,» loetles Ruussaar.

«Kui Taani sulgeb oma piiri Saksamaaga, ongi Põhjamaad lukus. See on ootamatult jahmatav uudis, kuna tuli Taani valitsuse tasemelt, see põhjustas kogu Euroopas šoki ning siseministrid kogunesid seda arutama,» rääkis ettevõtja Rein Kilk.

«On ju teoreetiline võimalus, et Kreeka teeb näiteks referendumi ja lahkub Euroopa Liidust,» spekuleeris Ruussaar.

«Kui Euroopa Liidu sees need piirid taas tulevad, siis kas see tuleb Tallinna-Helsingi vahele või Iklasse? Loodan muidugi, et seda piiri ei tule,» sõnas Kilk.

«Meie endi valitud kuus eurosaadikut on elanud seni üsna rahulikku elu, ometi peaks Euroopa Parlament andma suuna igasugusteks ELi tegevusteks. Mida nad on teinud piirikontrolli teemal, europarlamendil on voli otsustada, et Taanil pole õigus astuda samme piirikontrolli suunas, europarlament saab esitada suuniseid Euroopa Komisjonile ja liikmesriikidele,» loetles Kilk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles