Taevaste avaruste narkomaan

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohe läheb lennuks! Jaano Rässa 4808 meetri kõrguse Mont Blanci tipus enne õhkutõusu soolovarjuga.
Kohe läheb lennuks! Jaano Rässa 4808 meetri kõrguse Mont Blanci tipus enne õhkutõusu soolovarjuga. Foto: Erakogu

Vähemalt pool tosinast korda aastas võtab Jaano Rässa oma tiibvarju, mis mahub kaalu poolest lennukis käsipagasisse, ja sõidab kodunt kaugele, et ronida mägedesse. Eriline ja eksootiline on see, kuidas ta sealt alla tuleb – tunde ja tunde lennates.

Üldiselt talvel sinna ei ronita. Võimud ja asjatundjad lausa keelitavad, et siis seda ei tehtaks. Sest oktoobrist maini on Fuji mägi, tegelikult tegevvulkaan, eluohtlik. Peamiselt seetõttu, et lund on palju ja laviinioht suur.

Aga Jaano Rässa pole mees, keda maised takistused kergelt kohutaks. Tema tegevusväli laiub seal, kust maapinda teinekord ei paistagi – taevas. Ameti poolest peab ta end riigipalgaliseks vabakutseliseks projektijuhiks, aga hobi poolest on ta õhusportlane. Tema viimaste aastate leivanumbriks on kõikvõimalikud lennud paraplaani ehk tiibvarjuga. Sellega trikitades käib ta aastas mitu korda mööda maailma õhuakrobaatika festivalidel. Eestis ta ses vallas endal konkurente ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles