Ettevõtja saates «Suud puhtaks»: pensionireform tegeleb sümptomite leevendamisega, mitte päris probleemiga (10)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kogu Eesti pensionireform tegeleb sümptomite leevendusega, mitte päris probleemi olemusega ehk sellega, et sünnib järjest vähem lapsi. Nii kaua, kuni meil on iga järgmine põlvkond eelmisest väiksem, nii kaua ka pensioniiga kasvab pidurdamatult, rääkis ettevõtja Kristjan Järvan ETV saates «Suud puhtaks».

Kristjan Järvani sõnul on mitme lapse kõrval marginaalne see, kui palju inimene tööl käib. Tänasel päeval sündiv laps toob Järvani sõnul aastal 2060 Eestile raha üle miljoni euro. Et oma palgaga sama suur tulu teenida, peaks inimene täna tööle minema, saama 1000 eurot palka, töötama järjest 42 aastat ning saama sealjuures igal aastal 4,3 protsenti palgatõusu. Kahe lapse puhul peaks juba palk olema 2000 eurot, kolme lapse puhul 3000.

«See, et me praeguse süsteemi puhul ei arvesta üldse seda, et lapsed peavad meie tulevikku üleval, nii majandust kui pensionit, on pehmelt öeldes kahetsusväärne. Kui su keskmine pension on 400 eurot ja sa saad kolme lapse pealt vist kümme eurot juurde, siis see faktiliselt võib eksisteerida, aga…,» ütles saatekülaline.

«Kogu see pensionireform tegelikult tegeleb sümptomite leevendusega, mitte päris probleemi olemusega ehk see, et meil on järjest vähem lapsi. Nii kaua, kuni meil on iga järgmine põlvkond eelmisest väiksem, nii kaua ka see pensioniiga kasvab pidurdamatult,» rõhutas Järvan.

Ettevõtja sõnul on meil 2060. aastal pensioniiga 63, aga kui meil on järgi 1000 last ja pensioniiga on 93, kas me siis ikka patsutame üksteisele õlale ja ütleme, et oh kui hea, et see pensionisüsteem töötab. «See on ju absurd! Samuti ei päästa meid siinkohal ka teine pensionisammas väga lihtsal põhjusel: praegused teise samba pensionifondid rabelevad tõsiselt sellega, et olla inflatsioonist suurema tootlusega, mis on kaks protsenti. Aga mitte keegi ei räägi sellest, et meie palgad tõusevad ligi viis protsenti aastas. Mis tähendab, et pensionärid jäävad järjest rohkem suhtelisse vaesusesse,» nentis ta.

Saadet «Suud puhtaks» saab järelvaadata siit.

Märksõnad

Tagasi üles