USA strateegilised pommitajad B-52 tulevad Eesti õhuruumi (6)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strateegiline pommitaja B-52.
Strateegiline pommitaja B-52. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti õhuruumis lendavad sellel nädalal Balti riikide õhutulejuhtidega koostööd harjutavad Ameerika Ühendriikide õhuväe strateegilised pommitajad B-52.

B-52 lennud toimuvad mitte madalamalt kui kuus kilomeetrit ning harjutustel heidetakse tulejuhtide juhendamisel kaitseväe keskpolügooni õhk-maa harjutusalale juhitavaid 500-naelaseid lõhkelaenguta õppepomme, teatas kaitseväe peastaap.

«Koostööharjutused raskete pommituslennukitega annavad hea võimaluse läbi harjutada massiivsete õhulöökide andmist maasihtmärkide pihta,» ütles õhuväe ülema kohusetäitja kolonel Riivo Valge.

Lisaks Eesti, Läti ja Leedu õhutulejuhtidele osalevad algaval õppusel teised Balti riikides viibivad liitlaste õhutulejuhid.

Firma Boeing toodetud USA õhuväe strateegiline pommitaja B-52 Stratofortress suudab kanda üle kolmekümne ühe tonni relvastust ja on seega kõige suurema relvastuse kandevõimega pommitaja maailmas. Ta võib lennata helikiiruse lähedase kiirusega kuni 1047 km/h ning ilma tankimata kuni 16 000 kilomeetri kaugusele kuni 15 kilomeetri kõrgusel. Pommitaja suurim kaal õhkutõusmisel on 220 tonni.

Pidevate uuenduste tulemusel on lennuki praegu kasutuses olev variant B-52H varustatud moodsate mootorite, raadioelektroonika ja relvastusega. Lennuki relvastusesse kuuluvad nii traditsioonilised kui ka juhitavad pommid, miinid ning mitmesugused tiibraketid. Moderniseeritud B-52 varustuse hulka kuulub ka terve rida kaasaegseid elektroonilise sõjapidamise vahendeid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles