Finantsinspektsioon: püramiidskeemi ohvrid peavad tegema politseile avalduse (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha nagu muda
Raha nagu muda Foto: SCANPIX

Finatsinspektsiooni esindajate sõnul puudus kokku kukkunud püramiidskeemil Kairos Technologies finantsinspektsiooni tegevusluba ja skeemi ohvrid peavad tegema avalduse ka politseile.

«Juba poolteist aastat tagasi soovitasid ametkonnad taolisse investeerimisvõimalusse ettevaatusega suhtuda,» ütles finantsinspektsiooni turujärelevalve ja sunni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli.

Kairos Technologies LTD-l puudub ka finantsinspektsiooni poolt väljastatud tegevusluba.

«Ettevõtte tegevus viitab klassikalisele püramiidskeemile, mille puhul lubatakse suurt tulu, kuid seda seejärel, kui inimene maksab liitumistasu ning otsib ka uusi liitujaid,» ütles ta.

Suurväli sõnul võib püramiidskeemide tegevusala olla seinast seina. «Neid on nii pakkumistega raha hoiustamiseks väga kõrge intressiga kui ka võimalusega investeerida suurt ja kiiret tulu pakkuvasse ärisse,» ütles Suurväli. 

«Enamasti pakutaksegi «ainulaadset võimalust», millest kinni haaramisega peab kiirustama,» jätkas ta.

Suurväli märkis, et selliste skeemide puhul võivad sinna alguses raha paigutanud inimesed ka tulu teenida, kuid hiljem kukub suure tõenäosusega püramiidskeem kokku. 

«Siis on raha kaotamine paratamatu, sest liitunutel puudub igasugune garantii investeeringute tagasisaamiseks,» ütles ta, lisades, et tasub olla ettevaatlik igasuguste investeerimisvõimaluste puhul, mis lubavad suurt tootlust ja teinekord isegi üleöö rikkaks saamist.

«Pakkumised, mis tunduvad liiga head, et olla tõsi, ei olegi tavaliselt tõsi,» ütles Kristjan-Erik Suurväli.

Finantsinspektsioon saab ikka ja jälle pöördumisi inimestelt, kellele on oma teenuseid pakkunud Eestis tegevusloata investeerimisteenust osutav firma. 

«Tuletame meelde, et enne investeerimistehingutega alustamist tuleb kindlasti kontrollida ettevõtte tausta ning usaldusväärsust. Investeerimisteenuseid pakkuvad ettevõtted peavad Eestis olema registreeritud ning nende üle teostab järelevalvet finantsinspektsioon,» märkis Suurväli. 

Registreeritud turuosaliste nimekiri on leitav finantsinspektsiooni kodulehelt. 

«Kes on langenud investeerimispettuse ohvriks, peab tegema avalduse ka politseile.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles