Ministeerium: idapiiri ehitus võib kujuneda kavandatust märksa kallimaks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripost.
Piiripost. Foto: Marko Saarm / Sakala

Siseministeeriumi hinnangul võib idapiiri väljaehitamine ehitusturu kõrgete hindade tõttu maksta ligi 80 miljonit eurot, mis ületab algselt planeeritut umbes 10 miljoni euro võrra.

«Arvestades, et ehitushanked viiakse läbi 2018. aastal ning tulenevalt ehitusturu kõrgetest hindadest käesoleval aastal võib piiriehituseks vajaminev eelarve kasvada olulises mahus,» kirjutab siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna pöördumises riigihalduse ministrile Jaak Aabile.

Eesti idapiiri väljaehitamine, sealhulgas selle tehnilise valvesüsteemi loomine ning haldamine maksab politsei- ja piirivalveameti hinnangul perioodil 2015-2022 umbes 79,9 miljonit eurot.

Eesti eesmärk on välja ehitada Euroopa kaasaegseim, 100-protsendilise tehnilise valvega kaetud riigipiir, mis oleks Euroopa ja NATO välispiirile vääriline.

Tehnilise valvega kaetud piiri loomine võimaldab tulevikus tuvastada piiri läheduses toimuva tegevuse kohe, samuti töödelda kõiki piiril toimuvaid intsidente reaalajas. Kogu idapiiri ehituse maksumuseks oli algselt planeeritud üle 70 miljoni euro.

Moodne piir Venemaaga pidi esialgsete plaanide järgi valmima tänavu või hiljemalt 2019. aastal, kuid praegu on kagupiiri 136 kilomeetrisest lõigust osaliselt valmis kaks 1,6 kilomeetri pikkust katselõiku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles