Raimond Kaljulaid: lähisuhtevägivalla ohvrit aitaks e-lahutus (3)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid
Raimond Kaljulaid Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Riik peaks aitama lähisuhtevägivalla ohvritel suhtest lihtsamalt väljuda ning seadustama selleks e-lahutuse, arvab Põhja-Tallinna vanem Raimond Kaljulaid.

Praegu näeb perekonnaseisutoimingute seadus ette, et abielulahutuse korral peavad mõlemad abikaasad tulema isiklikult perekonnaseisuametisse ning esitama ühise avalduse, selgitas Kaljulaid. Kuu aega hiljem tuleb mõlemal poolel taas ühiselt ette määratud ajal koos tagasi tulla, et abielu lahutada.

«Enamik meist ei kujuta ette, kui keeruline võib olla vägivaldsest suhtest väljuval poolel saavutada neid kokkuleppeid ning kohtuda korduvalt silmast silma inimesega, kes on olnud nendega vägivaldne,» lausus Kaljulaid. Ta lisas, et selline kohustus on isegi puhkudel, kui mingeid varalisi suhteid või lastega seotud küsimusi ei ole.

Tema meelest tuleks kaotada ka kuuajaline ooteperiood, enne kui lahutus jõustub.

Kaljulaidi sõnul oleks mõistlik lubada edaspidi e-lahutust, aga ka e-abielu. Eriti kui varalised suhted on reguleeritud varasemate kokkulepetega ja perekonnas ei ole lapsi.

Kaljulaid usub, et sellest muudatusest oleks lähisuhtevägivalla ohvritele kindlasti abi.

Ta lisas, et lähisuhtevägivalla ohver tuleks vabastada abielu lahutamisel riigilõivu maksmisest, selle peaks tasuma vägivallatseja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles