Video: kähmlus Viru keskuses päädis põletushaavade ja näoluumurdudega (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvamehed väänavad noormeest Viru keskuses
Turvamehed väänavad noormeest Viru keskuses Foto: Pilt videost

Viru keskuse turvatöötajad lasid avalikku korda rikkunud noormehele näkku pipragaasi ja surusid ta jõuga maha nii, et tal tuvastati kiirabis kolju- ja näoluumurd.

Viru keskuse turvatöötajad märkasid pühapäeva õhtul kell 16.37 kolmeliikmelist seltskonda Laikmaa tänaval R-Kioski ees avalikku korda rikkumas. Noormehed suundusid keskusesse ja hakkasid turvatöötajaid provotseerima.

Turvatöötajad palusid meestel keskusest lahkuda. Kaks noormeest lahkusid rahumeelselt, kuid kolmas isik asus Viru keskuse kommunikatsioonijuhi sõnul vaidlema ja kostitas turvatöötajaid ähvarduse ja sõimuga. Sel hetkel intsident kaugemale ei läinud ja ka tema järgnes oma kaaslastele.

Viru keskuse kommunikatsioonijuht Taivi Koitla ütles, et mõne aja pärast naasid noormehed keskusesse ja istusid lillepottidele. Turvatöötajad palusid neil keskuse vara mitte lõhkuda.

«Kaks meest seda ka kohe tegid, ent kolmas isik asus taas provokatiivselt käituma ja sõimlema, mispeale turvatöötajad palusid tal keskusest lahkuda,» selgitas Koitla.

«Isik liikus esialgu rahumeelselt väljapääsu suunas, ent vahetult enne väljumist algas agressiivne verbaalne kontakt uuesti ja isik keeldus keskusest lahkumast,» jätkas ta.

Seejärel algas kähmlus 18-aastase noormehe ja turvatöötajate vahel, mille tagajärjel nii noormees kui turvatöötaja kannatada said. Praeguseks on ka intsidendis viga saanud turvatöötajad Koitla andmetel politseile avalduse teinud.

Videost on näha, kuidas keskuse turvatöötajad proovivad noormeest kontrolli alla saada ja tema käsi raudu panna. Hiljem rääkis kiirabisse pöördunud noormees, et turvamehed tulid talle kallale, lasid pipragaasi ja lõid teda rusikatega näkku.

Viru keskuse haldusjuht Margus Kolumbus ütles, et rusikatega peksmist ei olnud. Kommunikatsioonijuht Taivi Koitla lisas, et pipragaasi kasutamine oli selles olukorras õigustatud, kuna rünnati agressiivselt.

Isikuandmete kaitse seaduse järgi ei saanud Viru keskus turvakaamera salvestisi avalikult jagada. Erand tehti Postimehe ajakirjanikule, et saada selgust, kas turvatöötajad kasutasid liigset jõudu.

Noormees ei allunud korraldustele

Turvakaamera salvestistest oli näha, et noormees ja turvatöötaja vestlesid keskuse välisukse juures, kuid noormees keeldus lahkumast. Seejärel võtsid turvatöötajad noormehel kaenla alt kinni, et ta välja suunata.

Noormees ägestus ja hakkas vehklema, et haardest vabaneda. Turvatöötajad olid noormehega silmanähtavalt hädas.

«Üks turvatöötaja oli kahe meetri pikkune suur mees. Sellised olukorrad näitavad, et joobes inimeste kontrolli alla saamisel on alati vaja kahte või kolme turvameest,» ütles haldusjuht Margus Kolumbus.

Noormees haaras turvatöötajatel kõrist ja tiris lipsust. Videost ei ilmnenud, et turvatöötajad oleksid noormeest rusikatega peksnud. 

Kuna noormees vastas turvatöötajate korraldustele vägivallaga, proovisid turvatöötajad oma õpetustele vastavalt korrarikkujat kontrolli alla saada, et ta politseile üle anda.

«Kui inimene ei allu turvatöötajate korraldustele ja muutub vägivaldseks, tuleb ta kinni pidada ja politseile üle anda,» selgitas Kolumbus.

Noormees ei andnud alla ning lõi turvatöötajaid jalaga. Seejärel võttis üks turvatöötaja kasutusele pipragaasi. Noormees ägestus veelgi, mille tagajärjel mõlemad suure hooga maha kukkusid.

Pärast kaheminutilist kähmlust pandi noormehel käed raudu ja ta suunati turvaruumi.

Turvatöötaja andis noormehele vett, et ta saaks silmad pipragaasist puhtaks pesta. Noormees palus endale ka arstiabi, kuid kui meedikud kohale jõudsid, keeldust ta sellest. Lõpuks saabus politsei, kes noormehe ära viis. 

«Politsei võttis noormehe kaasa ja lasi õues lahti, kuna nende arvates pole rikkumist poisi poolt olnud,» ütles poisi kasuema.

Seda, mis noormehest pärast politseinike saabumist sai, ei osanud Viru keskuse esindajad öelda. 

«Turvatöötajate kohustus on tagada majas kord ning keskuse külastajate turvalisus. Avaliku korra, seaduse ja keskuse kodukorra rikkumisel, vara lõhkumisel ja külastajate häirimisel on turvatöötajatel õigus rikkujatelt nõuda keskusest lahkumist,» ütles Viru keskuse kommunikatsioonijuht.

Noormees jalutas Viru keskuse juurest minema umbes kell 17.30. 

Põletused pipragaasist ja katkised luud

Kella kaheksa paiku pöördus nooruk kiirabisse. Pipragaasi tõttu said viga noormehe silmad. Kiirabis tuvastati silmapõletus ja söövitus, sarvkesta ja sidekestakoti söövitus. Lisaks sellele kolju- ja näoluude murd, hambamurd ning mitu pindmist kehavigastust. See, kas kõik kiirabis fikseeritud rasked vigastused on keskuses aset leidnud intsidendi tagajärg, pole paaritunnise ajavahe tõttu üheselt selge.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles