Üksi Viru vanglas suitsetava vangi võitlused kohtutes jätkuvad (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret.
Sigaret. Foto: TOOMAS HUIK / PM / SCANPIX BALTICS

Pärast suitsetamise keelamist ainsa vangina Viru vanglas viis sigaretti päevas teha tohtinud Vjatšeslav Koguti vaidlus ei ole lõppenud, sest riigikohus saatis asja ringkonnakohtule uuesti läbivaatamiseks.

Justiitsministeeriumi määrusega on Eesti vanglate territooriumitel sisekorraeeskirjade järgi alates oktoobrist suitsetamine keelatud.

Viru vangla vang Vjatšeslav Kogut vaidlustas keelu Tartu halduskohtus, mis selle ka tühistas. Halduskohus leidis, et justiitsministri tehtud muudatused on põhiseadusega vastuolus. Ühtlasi sai vang osalise õiguskaitse, mis tähendas, et Kogut võis ainsa vangina esialgu vähemalt viis korda päevas suitsu teha.

Tartu halduskohus leidis, et suitsetamise keelamine on piirang, mis ületab vangistusega paratamatult kaasnevate kannatuste ja ebamugavuste taset ning erinevalt vanglas töötavatest isikutest ei saa ta minna tänavale ja teostada oma õigust suitsetamisele väljaspool vangla piire. Kohus leidis, et seadusest tulenevalt võib kehtestada vaid selliseid piiranguid, mis on vajalikud vangla julgeoleku kaalutlustest lähtudes, ning piirangud peavad vastama täideviimise eesmärgile ja inimväärikuse põhimõttele ega tohi moonutada seaduses sätestatud teiste õiguste ja vabaduste olemust.

Viru vangla esitas halduskohtu otsuse peale Tartu ringkonnakohtule määruskaebuse, mille viimane tagastas kaebust läbi vaatamata. Ringkonnakohus leidis, et vangla määruskaebus on ennatlik, kuna selle pidi läbi vaatama ka riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve. Viru vangla leidis, et esialgse õiguskaitse küsimust saab ja tuleb käsitleda põhiseaduslikkuse järelevalve asjast eraldi.

Riigikohus rahuldas Viru vangla kaebuse, leides, et ringkonnakohus ei käitunud vanglale kaebust läbivaatamata jättes õigesti. Ringkonnakohus peab otsustama, kas võtab asja menetlusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles