Kaduma läinud unikaalne käilakuju leiti üles

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leitud käilakuju.
Leitud käilakuju. Foto: Alar Schönberg

Eesti muinsuskaitseamet leidis üles paari nädala eest Dirhami sadamasse toodud ja siis kaduma läinud unikaalse käilakuju.

Muinsuskaitseameti nõunik kinnismälestiste alal Maili Roio ütles täna Läänlasele, et kuju on kätte saadud ja riigile üle antud. «Kust me selle saime, seda infot ei saa ma väljastada,» lausus ta. Kuju on praegu Tallinnas meremuuseumis hoiul.

Roio sõnul ei teinud kuju valdaja muinsuskaitseametnikele kuju üleandmisel takistusi ja selle üleandmine polnud keeruline. «Meie poolt pole talle enam pretensioone. Kõige olulisem on see, et kuju on riigile üle antud,» märkis ta.

Täpne leiukoht ning andmed laeva ja käilakuju kohta selguvad edaspidiste uuringute käigus. «Leid on mereajaloo seisukohalt kultuuriväärtuslik ja selle riikliku omandiõiguse selgitab välja edasine menetlus,» lisas Roio.

Eesti tuntuim ja kogenuim merearheoloog Vello Mäss ütles Läänlasele, et kui praeguseks meremuuseumi viidud haruldane käilakuju leiti Soome vetest, võib Soome riik seda endale tahta.

«Siis läheb asi keeruliseks,» ütles Mäss. Tema hinnangul võib Soome käilakuju endale nõuda.

«Tegemist on huvitava ja haruldase asjaga. Nad on neis küsimustes tundlikud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles