Politsei altkäemaksuafääri võtmetegelane pääses vabadusse

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Livio Karro
Livio Karro Foto: Peeter Langovits.

Politseinike aastatetaguse massiivse altkäemaksuafääri võtmetegelane Livio Karro pääses täna Tartu maakohtu otsusega ennetähtaegselt talle mõistetud nelja-aastase vangistuse kandmisest, kuid ta allutatakse vabaduses elektroonilisele järelevalvele.

37-aastase Karro ennetähtaegset vangistusest vabastamist toetas nii vangla, kriminaalhooldusametnik kui ka tänasel kohtuistungil Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Ruti Kilg, teatas Tartu kohtute pressiesindaja. Samuti toetas Karro ennetähtaegset vabastamist tema kaitsja, vandeadvokaadi vanemabi Anne Vissak.

Karro avaldas tänasel kohtuistungil kahetsust toimepandud kuriteo üle.

Karro katseaeg kestab tema karistusaja lõpuni, mis on 1. mai 2013. Kriminaalhoolduse kontrollnõuetele peab Karro alluma kuni oma katseaja lõpuni. Samuti peab ta asuma tööle kuu aja jooksul alates vabanemisest või võtma selle aja jooksul end töötuna arvele.

Kohtu pressiesindaja teatel on Karrol vabaduses olemas kindel elukoht, töökoht ning toetav sotsiaalvõrgustik.

Kui pikalt peab Karro katseaja jooksul alluma elektroonilisele järelevalvele, selgub homme pärastlõunal.

2008. aastal mõistis Tallinna ringkonnakohus Karro süüdi kokku 15 kuriteoepisoodis, sealhulgas grupiviisilises altkäemaksu võtmises ning sellele tegevusele kihutamises.

Aasta hiljem aga tühistas riigikohus Karro süüdimõistmise mitmes kuriteoepisoodis ning vähendas talle määratud viieaastast vangistust ühe aasta võrra.

Rekordiline politsei altkäemaksuafäär tuli aastaid tagasi välja juhuslikult. Nimelt jälgis organiseeritud kuritegevuse vastu võitlev keskkriminaalpolitsei 2005. aasta talvel allilmategelasi, keda kahtlustati muu hulgas võltsraha levitamises. Nende kõnesid kuulates aga jäi korduvalt kõrva konstaabel Livio Karro nimi.

Altkäemaksusüsteem, mille pealtnäha eesrindlik konstaabel üles ehitas, oli rabav. Arvestades, et seda jälgiti vaid mõned kuud, on kohtusse jõudnud episoodid ilmselt ainult jäämäe veepealne osa. Võrgustiku keskel troonis Karro ja selle korruptiivsed niidid ühendasid üle 30 politseiniku. See on suur hulk, arvestades, et kogu talituses töötas tollal üldse 70 konstaablit.

Uurimise tulemusena läks lõpuks kohtu alla 29 politseinikku, kellest 27 jäid süüdi. Lisaks saadeti altkäemaksu andmise eest kohu ette 13 eraisikut, kellest 12 jäid süüdi. Üks inimene suri kohtupidamise ajal.
Kõige suurema karistuse - neli aastat reaalset vanglat - sai skeemi autor ja võtmeisik Karro, kes oli ühtaegu nii selle võrgustiku dispetšer kui garant, kes vahendas altkäemaksu andmist ja võtmist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles