Noorsootöötajad hakkavad jõlkuvate noortega tutvust sobitama

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte seltskond Viru Keskuses.
Noorte seltskond Viru Keskuses. Foto: Raigo Pajula

Tallinna noorsootöötajad hakkavad kaubanduskeskustes või tänavatel igavlevate noortega novembris tutvust sobitama, et pakkuda neile põnevaid ajaveetmismänge või kuulata nende muresid.

Tallinna linnavalitsuse ajalehe Pealinn andmetel on noorsootöötajate esimeseks eesmärgiks noortega kontakt luua.

«Me püüame noortega vestelda kõigil nende jaoks hetkel olulistel teemadel - olgu see siis koolivägivald või suhted,» sõnas projekti eestvedaja Heldin Rikk. «Samuti uurime, kus nad tavaliselt kogunevad ja mida enamasti vabal ajal teevad.»

Noorsootöötajad pakuvad noortele kohtumise käigus ka lõbusaid ning arendavaid tegevusi, nagu ajaviitemängud, Twister, kaardid ja kas või raadio teel juhitav auto.

Ajaleht kirjutas, et noorsootöötaja on samas inimene, kellelt noor saab küsida kõikvõimalikku infot, ka seda, kus noored võiksid peale kaubanduskeskuste aega veeta - näiteks noortekeskustes.

«Samas ei ole eesmärk noori vägisi noortekeskusesse tirida, vaid pakkuda neile erinevaid võimalusi nende tavapärastes kogunemiskohtades,» lausus Rikk. «Miks nendel noortel, kes erinevatel põhjustel keskustes ei käi, peaks olema vähem võimalusi kui seal mittekäijatel?»

Samuti üritavad noorsootöötajad Pealinna teatel siluda noorte suhteid vanemaealistega.

«Näiteks kui elanikud kaebavad kodu lähedal kogunevate ja käratsevate noorte üle, siis saavad noored koos noorsootöötajaga mõelda, millised on võimalused, et kõik rahule jääksid,» lausus Rikk.

Noorsootöötajad koguvad kohtumiste käigus samal ajal noorte ideid ja ettepanekuid, mida linn võiks teha nende jaoks. Ettepanekuist on juba sündinud avalikud malelauad Lembitu pargis ja noortekohvik.

Riki kinnitusel peitub projekti võlu tema paindlikkuses. «Noortekeskuses allub noor selle reeglitele, pargis on aga noor ja noorsootöötaja võrdses seisus,» seletas Rikk. «Kohtutakse noorele sobivas kohas ja sobival ajal.»

Projekti veab Tallinna noorsootöö keskus ja projekti nimi on Noorsootöö - Noorte Oma Kohtumispaigas (NOK). Projekt on mugandus Inglismaal toimivast noorsootöö liigist, mis seal juba pikki aastaid väga edukas olnud.

Tallinnas olid esimesed katsetused NOKiga juba üle-eelmisel aastal Viru keskuses ja Politseipargis. Nüüd on plaanis projekti eri linnaosadesse laiendada.

Novembrist alates koolitab noorsootöö keskus noorte kogunemiskohtades tööle hakkavaid inimesi. Koolitus toimub nädalavahetustel kokku seitsmel korral. Vanusepiiranguid huvilisele ei ole - oodatud on ka vanemad inimesed.

Pärast kursust algab projektis osalemine tänavatel, mis on planeeritud nii, et see ei hakkaks põhitööd segama. Töö eest on ette nähtud ka tasu. 3. novembril toimub Tallinna ja Harjumaa noorte teabe- ja nõustamiskeskuses Suur-Ameerika 35 infopäev projektis osaleda soovijatele. Oma huvist saab anda teada aadressil nok@taninfo.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles