Sugu vahetanud inimene võitleb riigiga uue nime eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugu vahetanud inimene võitleb uue nime ja isikukoodi eest kohtus.
Sugu vahetanud inimene võitleb uue nime ja isikukoodi eest kohtus. Foto: Kham/Reuters/Scanpix

Sugu vahetanud inimene, kelle isikuandmeid keeldus Ida-Viru maavanem muutmast, on sunnitud kohtus oma uue nime ja isikukoodi eest võitlema, kirjutab Põhjarannik.

Tartu halduskohtusse pöördus inimene, kes esitas kaebuse Ida-Viru maavanema möödunud aastal tehtud korralduse kohta, millega keelduti tema isikuandmete muutmisest.

Nimelt tunnistas sotsiaalkaitseminister 2016. aasta mais oma käskkirjaga ta sotsiaalselt adapteerunud meessoost transseksuaaliks ja lubas alustada arstlikke soomuutmise toiminguid.

Mullu jaanuaris pöördus avaldaja Ida-Viru maavalitsuse poole taotlusega muuta tema isikuandmeid, arvestamata seaduse nõudeid, mille normid näevad ette, et isiku nime, soo ja isikukoodi muutmine saab toimuda arstliku ekspertiisikomisjoni otsuse alusel. Ent selle otsuse saamise võimalus tekib vähemalt kahe aasta jooksul pärast arstlike toimingute ja ravi alustamist. Sellele viidates keeldus maavalitsus inimese isikuandmete muutmisest.

Halduskohus vaatas kõigepealt läbi kohtusse pöörduja riigi menetlusabi taotluse ning jättis selle rahuldamata. Halduskohtu arvates tuleb riigi õigusabi taotlus jätta rahuldamata, sest kogu kaebus on perspektiivitu.

Tartu ringkonnakohus ei nõustunud sellega, et kaebus on ilmselgelt perspektiivitu.

Ringkonnakohus tegi oma alama astme kohtu lahendi tühistava määruse mullu 29. detsembril, kuid seda keegi vaidlustama ei hakanud.

Maavalitsused likvideeriti tänavu 1. jaanuarist. Praeguseks on ringkonnakohtu määrus jõustunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles