Vabaõhumuuseum kutsub: tule uudistama sajameetrist juubeliavaipa

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid külastas Eesti Vabaõhumuuseumi, kus tutvus mardipäeva kommetega ja kudus EV100 kaltsuvaipa.
President Kersti Kaljulaid külastas Eesti Vabaõhumuuseumi, kus tutvus mardipäeva kommetega ja kudus EV100 kaltsuvaipa. Foto: Mihkel Maripuu

Rahva ühistööna Eesti Vabariigi 100. juubeliks valminud 100-meetrist kaltsuvaipa saab 30. jaanuarist 19. veebruarini näha vaibanäitusel Eesti Vabaõhumuuseumi Moodsa Eesti Paviljonis.

Ajaloolist kaltsuvaipa käis kudumas ligi 7000 inimest, sealhulgas Eesti Vabariigi President, riigikogu liikmed, Eesti 100 korraldustoimkonna liikmed, ajakirjanikud, kultuuritegelased jpt. Eesti rahva ühistööna valminud vaip pannakse näitusele esmakordselt ning 23. veebruaril antakse see pidulikult üle Vabariigi Presidendi Kantseleile.

Väljapanek hõlmab ka mustrikavandeid, plakateid kudujate nimedega ning foto- ja videomaterjali vaiba valmimisest. Eesti Vabaõhumuuseumi arendusdirektori Evelin Värgi sõnul korraldati näitus selleks, et kõik soovijad saaksid ühistööna sündinud juubelikingitust kogu selle ilus vaatama tulla.

Viiemeetriste osadena valminud kaltsuvaibas on värvide ja triibukombinatsioonidega esindatud Eesti ajalooliste kihelkondade mustrid.

«On suur rõõm, et nii paljud huvilised ajaloolise vaiba loomisest osa võtsid. Mitmed külastajad istusid oma ridu kududes kangastelgede taha küll esimest korda, kuid muuseumist lahkudes lubasid kangasteljed endalegi koju soetada. Nii saime lisaks suursugusele juubelikingitusele anda väikse panuse ka sellesse, et eesti rahvale nii omase käsitöövõtte vastu taas suuremat huvi tuntakse,» sõnas Värk. 

Eesti Vabaõhumuuseum algatas ajaloolise vaiba kudumise aprillis 2017, kutsudes osalema kõiki Eesti inimesi. Vaibakudumine kestis kaheksa kuud ja sellesse andis oma panuse ligikaudu 7000 inimest. Viiemeetriste osadena valminud kaltsuvaibas on värvide ja triibukombinatsioonidega esindatud Eesti ajalooliste kihelkondade mustrid.

Juubelivaiba loomist nõustasid tekstiilikunstnikud Anu Raud, Ene Pars ja Reet Talimaa. Algatuses osales 40 vabatahtlikku juhendajat, kes muutsid kangastelgedel kudumise hõlpsaks ka käsitöövõõrastele. Kõik kudujad said oma nimed kirjutada külalisteraamatusse ja mustriplakatitele – nii on need ajaloo tarvis talletatud.

Pärast näituse lõppu vabaõhumuuseumis viiakse väljapanek edasi Pärnu kontserdimajja, kus see on üleval 22. veebruarist 28. märtsini. Vägev 100-meetrine juubelivaip antakse Vabariigi Presidendi Kantseleile üle 23. veebruaril Pärnu kontserdimajas.

«Koo end ajalukku» algatust toetab SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital, vaibanäitust Eesti Kultuurkapital.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles