Keskerakonna plaani järgi maksavad pensionilisa kinni kõrgepalgalised ja ettevõtted (31)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Olukorras, kus keskmine pension on pea 60 eurot madalam kui suhtelise vaesuse piir, tuleb seda erakorraliselt tõsta, leiab riigihalduse minister Jaak Aab (Keskerakond). Pensionilisa tuleks kõrgepalgaliste ja ettevõtete arvelt. 

Eelmisel nädalal ütles Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb, et nende põhiline valmislubadus on tõsta pensione  saja euro võrra. Peaminister Jüri Ratas ütles täna, et pensione tõstetakse 60–70 euro võrra. 

Rahandusminister Toomas Tõniste (IRL) ütles ERRile, et Keskerakonna erakorraline pensionitõusu plaan on ebareaalne ja see läheks riigile hinnanguliselt maksma 500 miljonit eurot.

Ministri sõnul maksaks erakorraline pensionitõus riigile pigem umbes 300 miljonit eurot.

Pensionilisa katteallikatena näeb minister astmelist tulumaksu ja ettevõtte tulumaksu, ka majanduskasvu. Lisaks saab erakorralise pensionitõusu jagada mitme aasta peale, lisas Aab.

«Tulumaksuvaba miinimumi reform oli samm selles suunas, kuid ma arvan, et me ei ole täna tulemusega lõpuni rahul. Kui meie pakutud astmeline tulumaks oleks realiseerunud, oleks maksureform olnud arusaadavam ja õiglasem,» ütles Aab. 

Keskmine pension oli mullu III kvartalis 409 eurot, suhtelise vaesuse piir 2016. aastal aga 468 eurot. Suhtelises vaesuses elas eelmisel aastal Eestis 21,1 protsenti rahvastikust, neist ligi pooled olid eakad.

Pensionäride suhtelisest vaesusest väljatoomiseks on vaja astuda senisest tunduvalt radikaalsemaid samme, ütles Aab ja lisas, sellise olukorraga ei saa leppida.

«Mida peaksime ütlema neile 3,3 protsendile elanikest, kelle sissetulekud jäävad alla 200 euro ning kes elavad absoluutses vaesuses? Siia hulka kuuluvad ka 176 euro suuruse sissetulekuga rahvapensionärid. Me ei saa siinkohal silma kinni pigistada, vaid peame olukorra parandamiseks midagi ette võtma,» rääkis minister.  

Pensione tõsteti erakorraliselt ka viimane kord, kui Keskerakond oli valitsuses. «Ka siis räägiti, et see ei ole võimalik ja riik läheb pankrotti. Sellest hoolimata õnnestus pensione tõsta 40 protsenti. Riik pankrotti ei läinud,» ütles Aab.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles