Tiido: pinged Poola holokaustieelnõu ümber rahunevad maha (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Tiido
Harri Tiido Foto: Peeter Langovits

Eesti suursaadik Poolas Harri Tiido usub, holokausti heaks kiitnud Poola senat ja natside koonduslaagrite määratust puudutav seaduseelnõu tekitatud pinged rahunevad peagi. 

Kuna Poola on korduvalt protestinud selle vastu, et natside surmalaagreid nimetatakse Poola surmalaagriteks, siis leidsid võimud, et vaja on seadusemuudatust, rääkis Tiido ERRi uudistesaates «Aktuaalne kaamera». 

Otsus seadusemuudatuse kohta tehti juba 2016. aastal, ent tol ajal leidis Iisrael, et taoline otsus muudab raskeks akadeemilise uurimistöö.

Poola otsus langes Auschwitzi vabastamise aastapäeva eelsele päevale, mistõttu esineb veelgi rohkem pingeid, leidis Tiido.

«See tähendab, et emotsionaalselt laetud periood, emotsionaalne suhtumine mõlemal pool - nii Poolas kui ka Iisraelis,» ütles Tiido ERRile.

Tiido usub, et olukord rahuneb pikapeale maha. Seda loodab ka Iisraeli suursaadik Poolas. «Suhtlemine kahe riigi vahel käib, peaministrid pidasid telefonikõne, otsustati moodustada ühine ekspertide töörühm asja uurimiseks,» rääkis Tiido.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles