NO99 ja VPK: vabariigi aastapäeva kunstiline programm jäägu üllatuseks

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi peahoone Tartus Raadil.
Eesti Rahva Muuseumi peahoone Tartus Raadil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti Rahva Muuseumis vabariigi juubelivastuvõttu korraldav teater NO99 ega presidendi kantselei ei soovi kumbki õhtu kunstilist programmi lähemalt kommenteerida – just nagu eelnevatel aastatel jäetakse see ka tänavu üllatuseks.  

Traditsioonilise kontserdi asemel võib 24. veebruari õhtuks valmida mängufilm, mida 24. veebruari õhtul näidatakse nii 1500 ERMi kogunenud külalisele kui ka televaatajaile üle Eesti, kirjutas Õhtuleht. Postimehega rääkinud NO99 turundus- ja kommunikatsioonijuht Kätlin Sumberg sellist väidet ei kinnitanud ega lükanud ümber. «Me ei soovi kommenteerida ega avaldada kontsertetenduse sisu, kuna praegu on veel liiga vara,» ütles ta. «See on alati, ka varasematel aastatel olnud üllatus.»

Ka presidendi kantselei ei soovinud programmi sisu lähemalt kommenteerida. «Nii nagu varasematelgi aastatel on aastapäeva vastuvõtul omal kohal kõik inimestele armsaks saanud osad – riigipea kõne, kultuuriprogramm, kätlemine ja ka pidu,» ütles presidendi avalike suhete juht Taavi Linnamäe. «Seda, milline täpselt saab olema kunstiprogramm, ma siiski enne 24. veebruari õhtut pikemalt praegu ei avaks. See on igal aastal olnud üllatus ning oleks tore, kui see oleks nii ka sel aastal.»

Vastuvõtt läheb maksma suurusjärgus 400 000 eurot, millest 300 000 eurot saab kunstilise lahenduse looja teater NO99, ütles presidendi kantselei jaanuari keskpaigas ERRile. Võrdluseks: mullu läksid vabariigi aastapäeva pidustused maksma ligi 250 000 eurot.

Jaanuari lõpus kirjutas Õhtuleht, et kuigi presidendi kantseleiga sõlmitud lepingus on kirjas, et eelarve sisaldab nii transporti kui majutust, küsib NO99 Tartu hotellidelt korraldusmeeskonnale tasuta hotellitube. Sumberg ütles, et sponsortaotluste puhul on tegemist teatri jaoks tavapärase tegevusega, mis kaasneb iga lavastuse või kunstilise projekti väljatoomisega ning tema sõnul ei ole selles midagi ebatavalist. «Täpsemat sponsorsuhete sisu ei saa me loomulikult kommenteerida,» lisas ta. 

«Kordame siiski üle selle, mida me oleme varem korduvalt avalikult öelnud: pärast ürituse toimumist, mil kõik kulud on selgunud, avaldame avalikkusele kogu eelarve,» lubas Sumberg. «Samuti kordame üle, et teatritöötajad, sealhulgas lavastajad ja näitlejad lisatasusid ei saa, samamoodi ei teeni teater institutsioonina midagi.» Et võimalikke toetajaid ülekande tiitrites tänada, käivad Sumbergi sõnul ERRiga läbirääkimised.

Mis puudutab NO99 läbirääkimisi oma koostööpartneritega erinevate teenuste hinna, sisu või muu sellise üle, siis sellega presidendi kantselei Linnamäe sõnul kursis ei ole. Ta kinnitas et presidendi kantselei ja teatri vahel sõlmitud leping on konkreetse lõppsummaga ning selle piires teater üritust ka korraldab.

Linnamäe rõhutas, et ettenähtud raha kulub mitte vaid kultuuriprogrammi, vaid terve õhtu korraldamiseks, näiteks tehniliste lahenduste loomiseks, ERMi kaunistamiseks, heli- ja valguslahendusteks ja mujalt kaasatud inimeste tasudeks. «Juhin siiski tähelepanu, et selle summa sees ei ole NO99 inimeste, lavastajate, näitlejate ja teiste töötasusid või honorare,» lisas ta.

24. veebruari sündmused algavad piduliku lipuheiskamisega Toompeal, millele järgneb paraad Vabaduse väljakul. Samal päeval on Paides pidulik jumalateenistus ja Vabariigi Presidendi vastuvõtt Tartus Eesti Rahva Muuseumis. Traditsioonilist istekohtadega kontserdisaali nagu eelneval kahel aastal Estonia teatris sel korral olema ei saa. Kuidas edenevad ettevalmistused ERMis, saab lähemalt lugeda Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles