Fotod: Vaheri sõnul kasutas PPA piiri esialgset hinda pakkudes ära poliitilise huvi (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri sõnul kasutas tema juhitud amet ära 2014. aastal seoses Eston Kohveri juhtumiga tekkinud huvi piiri väljaehitamise vastu ning seepärast esitas esialgse hinnakalkulatsiooni võimalikult kiiresti.

«Muidugi oli (poliitiline surve - BNS). Ja oleks olnud väga rumal seda mitte ära kasutada. Sest, et pärast Eston Kohveri kaasust algas poliitiline protsess leidmaks riigipiiri välja ehitamiseks raha, mida ei olnud aastakümneid leitud. Nii, et kindlasti ma tundsin positiivset poliitilist survet ja ma isegi ütleksin - võimalust,» ütles Vaher reedel peetud pressikonverentsil.

Vaher kinnitas, et PPA esindajad rõhutasid igal pool, et esialgselt välja käidud 79 miljonit eurot idapiiri väljaehitamiseks on esialgne summa, kuid ikkagi «raiuti see kivisse». «Ja nüüd me oleme siin selle pärast, et midagi raiuti kivisse. Sest me ütlesime, läksime esialgsete kalkulatsioonidega, viidates igal pool, kogu aeg, et see on indikatiivne,» rääkis Vaher.

«Meie alustasime juttu, et piiri väljaehitamine läheb kallimaks, aasta tagasi,» ütles Vaher. Tema sõnul on siseministeeriumis loodud erinevate ministeeriumite esindajatest koosnev teemaga tegelev juhtrühm, mida juhib Raivo Küüt. «Ja selles juhtrühmas olen ma andnud ülevaateid, aga ma tõesti ei ole kordagi öelnud, et see läheb nii kalliks. Aga see on olnud teadlik valik - teeme nii nagu me 2015 esialgse arvamuse välja ütlesime,» rääkis Vaher. «Aga juba siis, tol hetkel on ka valitsuse memorandumis kirjas, et lõplik ehitushind kujuneb projekteerimisel,» lisas PPA juht.

Projekteerimine lõppes novembris 2017.

«Muidugi ma vastutan selle eest. Meie ütlesime selle numbri,» tunnustas Vaher.

Neljapäeval sai avalikuks, et PPA kalkulatsiooni kohaselt läheb idapiiri väljaehitamine arvatust üle 2,5 korra kallimaks. 2015. aastal nimetatud 79 miljoni euro asemel teatas PPA nüüd, et hind kallineb 118 miljoni euro võrra, 197 miljoni euroni.

«Samas mõistke ka meid - kui Eesti riik ei ole 25 aastat raha leidnud ja nüüd tekib see võimalus esitada see taotlus, siis me tegime endast parima,» rääkis PPA peadirektor. Tema sõnul oli varasemalt kogu aeg öeldud, et kuni Eesti ja Venemaa piirilepingut ei ole, siis piiri väljaehitamine ka ei alga.

Vaheri sõnul pidi Pevkur mõistma, et piiri väljaehitamise hind tõuseb

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri sõnul pidi eelmine siseminister Hanno Pevkur olema teadlik piiri väljaehitamise hinna kasvamisest kõrgemaks kui esialgselt teatatud.

«Hanno Pevkur oli otsuste juures, kogu aeg briifitud ja täielikult teadlik sellest, et lõplik ehitushind kujuneb pärast projekteerimist. Tema esitas selle vabariigi valitsusele siseministeeriumi juhina, kaasates siseministeeriumi meeskonda,» ütles Vaher reedel peetud pressikonverentsil, kus tal paluti kommenteerida opositsioonilise Reformierakonna esimehe Pevkuri sõnu.

Pevkur ütles neljapäeval, pärast teadet, et idapiiri väljaehitamine läheb 2,5 korda kallimaks kui algselt teatatud, et PPA hinnang idapiiri väljaehitamise kuludele on «pigem unistuste, soovide kirjeldus.» «Praegu tuleks anda politsei- ja piirivalveametile ülesanne teha adekvaatne unistuste kärpimine,» ütles Pevkur. «Piltlikult öeldes tuleb kaine talupoja mõistus appi võtta ja toreduslikud soovid projektist maha tõmmata.»

«Ma ei oska kommenteerida Hanno Pevkuri lauseid,» märkis Vaher. «Eesti Vabariigi riigipiir ja Euroopa Liidu välispiir ei saa olla unistuste piir. Tegemist on riigipiiriga, mis peab olema hästi valvatud,» rõhutas Vaher reedel.

Neljapäeval sai avalikuks, et PPA kalkulatsiooni kohaselt läheb idapiiri väljaehitamine arvatust üle 2,5 korra kallimaks. 2015. aastal nimetatud 79 miljoni euro asemel teatas PPA nüüd, et hind kallineb 118 miljoni euro võrra, 197 miljoni euroni.

Anvelt: ette võetud ambitsioon peab saama ellu viidud


Siseminister Andres Anvelt rääkis õhtul «Aktuaalse kaamera» otsestuudios, et oli teada, et piiri hind võib muutuda kallimaks, kuid 2,5-kordne kallinemine oli «külm šokk». Anvelti sõnul sai uuest hinnast teada neljapäeva hommikul.

Anvelt andis korralduse viia kahe nädala jooksul politsei- ja piirivalveametis (PPA) läbi audit, mis selgitaks sellise hinna kujunemist ning kas selle arvutamises võib olla vigu. Siseauditi eesmärk on Anvelti sõnul teha selgeks, kas Vaheri «mundriau on puhas» ja kas kasutati ära kõik võimalused, et tookordne hinnang kujuneks.

Anvelti sõnul peab piir saama ehitatud esialgsete plaanide kohaselt. «See ambitsioon, mis on kunagi ette võetud, peab ka ellu saama viidud. Küsimus on selles, kas teeme selle teistmoodi ajagraafikuga, kas kasutame näiteks  piirilõikude kaupa minekut. Seda praegu analüüsime.»

Valitsuskabinet arutab idapiiri rajamise hinna teemat pärast sellekohase analüüsi valmimist 15. veebruaril.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles